x
x

Zašto dolazi do perinatalnog suicida?

  09.07.2024.

Perinatalni suicid često je povezan s problemima u intimnoj vezi s parterom i raznim problemima mentalnog zdravlja, objavljeno je časopisu JAMA Network Open.

Zašto dolazi do perinatalnog suicida?

Istraživači su analizirali podatke iz Nacionalnog sustava za prijavu nasilne smrti (2003. do 2021.) kako bi utvrdili koje su okolnosti povezane s perinatalnim suicidom. Analiza je uključila 1 150 umrlih žena u perinatalnom periodu (u dobi od 10 do 50 godina) koje su u trenutku smrti bile trudne ili nakon poroda te 17 655 žena, u kontrolnoj skupini.

Istraživači su otkrili da su u usporedbi s kontrolnom skupinom, u ispitivanoj skupini žene imale veće izglede za probleme u vezi s intimnim partnerom (omjer izgleda [OR], 1,45), nedavnu svađu (OR, 1,33), depresivno raspoloženje (OR, 1,39), zlouporabu sredstava ovisnosti ili drugu vrstu zlouporabe ( OR, 1.21), tjelesne simptome nekih bolesti (OR, 1.37) i smrt člana obitelji ili prijatelja (OR, 1.47) kao otežavajuće okolnosti. Kvalitativna analiza naglasila je važnost mentalnog zdravlja i utvrdila da je 12,4 % umrlih žena imalo postporođajnu depresiju.

Ova studija pruža uvid u složene čimbenike koji se odnose na perinatalni suicid i naglašava mogućnosti za daljnja istraživanja kako bi se razumjele dugoročne posljedice perinatalnog mentalnog zdravlja. Ovi rezultati također naglašavaju potrebu za ciljanim intervencijama temeljenim na dokazima i učinkovitim politikama usmjerenim na mentalno zdravlje, upotrebu supstanci i pažnju na kvalitetu intimne veze kako bi se spriječili suicidi i i poboljšali ishodi zdravlja majki.