x
x

WHO pokreće novu globalnu inicijativu o digitalnom zdravlju

  30.08.2023.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i G20 pod predsjedanjem Indije najavili su novu Globalnu inicijativu za digitalno zdravstvo (eng. Global Initiative on Digital Health, GIDH) na sastanku ministara zdravstva na summitu G20 kojemu je domaćin bila Vlada Indije.

WHO pokreće novu globalnu inicijativu o digitalnom zdravlju

Nova inicijativa GIDH (ili skraćeno “vodič”) djelovat će kao mreža i platforma kojom upravlja WHO za podršku provedbi Globalne strategije o digitalnom zdravlju 2020.-2025. WHO će služiti kao tajništvo za provedbu strategije za implementaciju, konvergiranje i prikupljanje globalnih standarda, najboljih praksi i resursa za brzo praćenje digitalne transformacije zdravstvenih sustava.

Od prve rezolucije WHO-a o e-zdravlju 2005. koja je predvodila put za razvoj i usvajanje Globalne strategije WHO-a o digitalnom zdravlju, više od 120 država članica WHO-a razvilo je nacionalnu politiku ili strategiju digitalnog zdravstva.

Iako su nedavna iskustva tijekom pandemije COVID-19 rezultirala porastom primjene digitalnog zdravstva, mnoge države izražavaju potrebu za podrškom za prelazak s digitalnih zdravstvenih inicijativa usmjerenih na proizvode i pilotiranja na uspostavljanje nacionalne digitalne zdravstvene infrastrukture s odgovarajućim upravljanjem, politikom i kompetentnim zdravstvenim kadrom potrebnim za odabir, održavanje i prilagodbu digitalnih zdravstvenih intervencija.

Inicijativa GIDH ima za cilj okupiti zemlje i partnere kako bi postigli mjerljive ishode:

  • razvoj jasnih planova ulaganja usmjerenih na prioritete za digitalnu transformaciju zdravstva;
  • poboljšanje izvješćivanja i transparentnosti digitalnih zdravstvenih resursa;
  • olakšavanje razmjene znanja i suradnje između regija i zemalja kako bi se ubrzao napredak;
  • podržavanje pristupa cijele vlade za digitalno upravljanje zdravstvom u državama; te
  • povećanje tehničke i financijske potpore provedbi Globalne strategije o digitalnom zdravstvu 2020. – 2025. i njezine sljedeće faze.

WHO i partneri najavili su značajne financijske obveze od više dionika kako bi podržali pokretanje ove nove Inicijative.

Digitalno zdravlje je dokazano akcelerator koji unaprjeđuje zdravstvene ishode prema postizanju univerzalne zdravstvene dostupnosti te ostvarivanju ciljeva održivog razvoja povezanih sa zdravljem do 2030. Digitalne zdravstvene intervencije poboljšavaju zdravstvenu skrb na mnoge načine: od podrške pojedincima u upravljanju njihovim putem ka zdravlju i blagostanju, do omogućavanja pružateljima zdravstvene skrbi da se pridržavaju smjernica, osnaživanja zdravstvenih sustava poboljšanjem opskrbnih lanaca i upravljanja radnom snagom.