x
x

Mapiranje digitalizacije zdravstvenog sustava

  05.12.2023.

Digitalizacija je i dalje složen proces u smislu integracije u zdravstvo i predstavlja izazov svim zemljama svijeta. Istraživanje objavljeno u časopisu Zagreb International Review of Economics & Business, imalo je za cilj identificirati najutjecajnije trendove u digitalizaciji u medicini i to od autora, izvora, zemalja, afilijacija i najznačajnijih radova i dokumenta koji značajno doprinose digitalizaciji zdravstvenog sustava.

Mapiranje digitalizacije zdravstvenog sustava

Kako bi se napravila sveobuhvatna analiza analizirani su logički podatkovni okviri 336 recentnih radova na temu digitalizacije u medicin iz baze podataka Web of Science objavljenih između 2018. i 2022. i to pomoću R-Bibliometrixa. 

Rezultati su prikazani na vrlo zanimljiv način kroz znanstveno mapiranje i vizualni okvir. U radu je istaknuto da je digitalizacija zdravstvenog sustava revolucionaran, stvaran i sveprisutan koncept, koji se smatra novim istraživačkim područjem koje se neprestano razvija i raste.

Štoviše, rezultati pružaju različite vrste mreža i ističu ključne riječi, autore, dokumente i zemlje s najvećim interesom za temu digitalizacije zdravstva.

Rezultati prikazuju i glavne afilijacije prema broju dokumenata i citata. Tako su npr Sveučilište u Torontu, Medicinski fakultet u Hannoveru i Sveučilište u Baselu najistaknutije afilijacije s 12, odnosno 11 dokumenata. Što se tiče najplodnijih izvora, rezultati identificiraju Journal of Medical Internet Research kao vodeći časopis po broju objavljenih članaka.

Ovakva analiza najistaknutijih izvora može pomoći istraživačima u identifikaciji najvažnijih časopisa u ovom području.