x
x

Opstruktivna slip apneja može pospješiti rani gubitak koštane mase

  23.04.2024.

Opstruktivna apneja u snu (OSA) i osteoporoza bolesti su sa zajedničkim patofiziološkim mehanizmima i čimbenicima rizika. Međutim, povezanost između ove dvije bolesti rijetko se proučava. Istraživanje objavljeno u BMC Pulmonary Medicine imalo je za cilj identificirati vezu između OSA i metabolizma kostiju.

Opstruktivna slip apneja može pospješiti rani gubitak koštane mase

Pokazatelji ranog gubitka koštane mase bili su značajno viši u odraslih osoba s teškom opstruktivnom apnejom za vrijeme spavanja (OSA) nego u onih s blagom ili umjerenom OSA i kontrolne skupine.

Istraživači su uključili 90 muškaraca u dobi od 30 do 59 godina koji su bili pacijenti u jednom centru za spavanje i disanje između kolovoza 2017. i veljače 2019.; prosječna dob bila je 47,1 godina, a prosječni indeks tjelesne mase 25,7 kg/m2.

Ispitivana populacija uključivala je 25 osoba s blagom OSA, 21 s umjerenom OSA, 34 s teškom OSA i 10 kontrolne skupine bez OSA.

Gubitak koštane mase procijenjen je perifernom kvantitativnom kompjutoriziranom tomografijom visoke rezolucije i uzorcima krvi. Istraživači su prikupili informacije o pokazateljima metaboličke i upalne pregradnje kostiju, kao i geometrijskim parametrima kosti, parametrima mikrostrukture kosti i mjerama mineralne gustoće kosti (BMD).

Sveukupno, kortikalno područje tibije u bolesnika s teškom OSA bilo je značajno veće nego u onih s blagom i umjerenom OSA (P = 0,06 odnosno P = 0,048).

Ukupna volumetrijska mineralna gustoća kosti bila je značajno niža u bolesnika s OSA nego u kontrolnim skupinama i značajno se razlikovala među skupinama s OSA, kao i metatrabekularni volumetrijski BMD, trabekularna debljina (Tb.Th) i kortikalna debljina (Ct.Th).

Razlike u mikrostrukturi kosti između bolesnika s OSA i kontrolne skupine bile su najočitije u mjerenju trabekularne debljine i kortikalne debljine.

Nisu se pojavile značajne razlike u pokazateljima krvne pregradnje kostiju ili pokazateljima upale među skupinama.

Studija s većim uzorkom neophodna je za daljnju procjenu odnosa i mehanizama između OSA i osteoporoze.