x
x

Mjera degradacije kostiju može utjecati na dijagnozu osteoporoze

  20.10.2023.

Iako se mineralna gustoća kostiju (BMD) tradicionalno koristi za identifikaciju pacijenata s osteoporozom ili niskom koštanom masom, mnogi su liječnici počeli uključivati ocjenu trabekularne kosti (TBS) u svoje pretrage.

Mjera degradacije kostiju može utjecati na dijagnozu osteoporoze

Faktoriranje TBS-a promijenilo je dijagnozu za 16% od 432 pacijentice. 11% dobilo je lošiju dijagnozu i to u smislu davanja prioriteta liječenju. Sposobnost utvrđivanja koliko je degradirana mikroarhitektura kostiju putem softverskog sustava veliki je napredak, iznjeli su svoje iskustvo stručnjaci sa Cleveland Clinic Centra za specijalizirano žensko zdravlje u Ohiu, na sastanku Društva za menopauzu 2023. u Philadelphiji.

Dok BMD bilježi količinu minerala poput kalcija u kosturu, TBS procjenjuje temeljnu mikroarhitekturu promatrajući distribuciju nijansi sive na skenovima dvoenergetske rendgenske apsorpciometrije (DXA).

Na temelju TBS-a, kosti pacijenata klasificiraju se kao normalne, djelomično degradirane ili degradirane. Među 432 pacijenta koji su podvrgnuti TBS analizi 2022. godine, 3% je prešlo s normalne dijagnoze na osteopeniju ili subklinički nisku gustoću kostiju; 8% se pogoršalo od osteopenije do osteoporoze; 4% je prešlo iz osteopenije u normalu; a 1,6% smanjilo se s osteoporoze na osteopeniju.

TBS se koristi kako bi pomogao pacijentima da dobiju učinkovitu terapiju, obično anaboličko sredstvo nakon kojeg slijede antiresorptivni lijekovi.

Kod pacijenta koji ne samo da ima osteoporozu s obzirom na gustoći kostiju, već ima i potpuno degradiranu arhitekturu kostiju, puno je lakše iznijeti argument osiguravateljima da je taj pacijent u ozbiljnom riziku za prijelom na minimalnu traumu i loš ishod bez najboljeg tretmana.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je TBS softver 2012., ali osiguravatelj ga je tek nedavno počeo plaćati u SAD-u. Ipak, početno ulaganje u kupnju softvera može biti prepreka za zdravstvene sustave.

Softver TBS korišten u ovoj studiji potvrđen je samo kod azijskih i bijelih pacijenata između određene dobi i težine, što znači da sustav nije dizajniran da se koristi za druge populacije. Drugi su istraživači istaknuli potrebu da se bodovanje trabekularne kosti potvrdi u širem smislu. Međutim, autori analize sugeriraju da se TBS može koristiti na isti način bez obzira na rasu pacijenta.

TBS će biti od najveće pomoći onima s osteopenijom koji su blizu praga za liječenje. Mnoga su istraživanja pokazala da TBS pruža dodatne informacije o gustoći kostiju, bez obzira na to je li gustoća kosti normalna, osteopenična ili osteoporotična. Pacijenti s niskim TBS-om imaju mnogo veći rizik od prijeloma.