x
x

Uporaba droga među adolescentima u SAD-u rjeđa, ali sve opasnija

  18.12.2023.

Prema najnovijim rezultatima ankete Praćenje budućnosti (Monitoring the Future, MTF), postotak adolescenata koji navodi da je koristio neku ilegalnu drogu nastavio je biti stabilan ispod razine prije pandemije. Prijavljena uporaba gotovo svih droga dramatično se smanjila između 2020. i 2021., nakon početka pandemije COVID-19 i povezanih promjena poput zatvaranja škola i socijalnog distanciranja.

Uporaba droga među adolescentima u SAD-u rjeđa, ali sve opasnija

Podaci iz 2023. nastavljaju ukazivati na stabilne ili opadajuće trendove u uporabi ilegalnih droga među mladima tijekom više godina. Međutim, što je još važnije, druga istraživanja navode dramatični porast smrtnosti od predoziranja među adolescentima između 2010. i 2021., koja je ostala povećana i u 2022. godini. Taj se porast uvelike pripisuje ilegalnom fentanilu, snažnoj sintetičkoj drogi, koja zagađuje opskrbu krivotvorenim pilulama koje nalikuju lijekovima na recept. Možemo reći da je uporaba droga među mladima rjeđa, ali sve opasnija.

Anketa se provodi jednom godišnje za učenike osmih, 10. i 12. razreda koji sami izvješćuju o svome ponašanju u vezi uporabe supstanci u različitim vremenskim razdobljima, kao što su zadnjih 30 dana, zadnjih 12 mjeseci i cijeli život. Anketa također dokumentira percepciju učenika o štetnosti, neodobravanju uporabe i percipiranoj dostupnosti droga. Rezultati istraživanja objavljuju se iste godine kada su prikupljeni podaci. Od veljače do lipnja 2023. istraživači su prikupili 22 318 anketa učenika upisanih u 235 javnih i privatnih škola u SAD-u.

Kada se podaci raščlane po određenim drogama, istraživanje pokazuje da su adolescenti najčešće prijavljivali uporabu alkohola, nikotinskih e-cigareta (parilica) i kanabisa u prošloj godini, a razine su općenito bile manje ili su ostale nepromijenjene uz smanjenu uporabu prijavljenu 2022.

U usporedbi s razinama zabilježenim 2022., podaci prijavljeni 2023. pokazuju sljedeće:

Konzumacija alkohola ostala je stabilna za učenike osmih i desetih razreda, s 15.1% odnosno 30.6% koji su prijavili konzumaciju u prošloj godini, dok se za učenike 12. razreda smanjila, s 45.7% koji su prijavili konzumaciju u prošloj godini (u usporedbi s 51.9% u prethodnoj godini).

Uporaba nikotinske parilice ostala je stabilna za učenike osmih razreda, s 11.4% koji su izjavili da su konzumirali nikotin u prošloj godini. Pala je u starijim razredima, s 20.5% na 17.6% u 10. razredu te s 27.3% na 23.2% u 12. razredu.

Uporaba kanabisa ostala je stabilna za sva tri ispitana razreda, s 8.3% učenika osmih razreda, 17.8% učenika 10. razreda i 29.0% učenika 12. razreda koji su prijavili uporabu kanabisa u prošloj godini.

Delta-8-THC (psihoaktivna tvar u biljci Cannabis sativa, od koje su dvije varijante marihuana i konoplja) mjerena je prvi put 2023. godine, a 11.4% učenika 12. razreda prijavilo je uporabu u prošloj godini. Počevši od 2024., i učenicima osmih i desetih razreda također će se postavljati pitanja o uporabi Delta-8.

Uporaba ilegalnih droga osim marihuane također je ostala stabilna za sva tri anketirana razreda, s 4.6% učenika osmih razreda, 5.1% učenika 10. razreda i 7.4% učenika 12. razreda koji su prijavili uporabu neke ilegalne droge osim marihuane u prošloj godini. Ovi se podaci temelje na dugoročnim trendovima koji dokumentiraju nisku i prilično stalnu uporabu ilegalnih droga među adolescentima – uključujući uporabu kokaina, heroina i zlouporabu lijekova na recept tijekom prošle godine.

Uporaba narkotika osim heroina (uključujući Vicodin, OxyContin, Percocet itd.) smanjila se među učenicima 12. razreda, s 1.0% prijavljene uporabe unutar prošle godine (što se podudara s najnižom stopom zabilježenom u 2021. i padom s visokih 9.5% u 2004.).

Apstinencija ili nekorištenje marihuane, alkohola i nikotina povećala se među učenicima 12. razreda, pri čemu je 62.6% izjavilo da su se suzdržavali od uporabe bilo koje droge tijekom prošlog mjeseca. Ovaj postotak ostao je stabilan za učenike osmog i desetog razreda, s 87.0% i 76.9% koji su izjavili da su se suzdržavali od uporabe marihuane, alkohola i nikotina tijekom prošlog mjeseca.