x
x

Rekreacijska uporaba dušikovog oksida — sve veća zabrinutost za Europu

  24.11.2022.

U studenom 2022. godine Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) je objavio izvješće „Rekreacijska uporaba dušikovog oksida — sve veća zabrinutost za Europu”. Svrha predmetnog izvješća je ispitati trenutnu situaciju, rizike i reakcije na rekreacijsku upotrebu dušikovog oksida u Europi.

Rekreacijska uporaba dušikovog oksida — sve veća zabrinutost za Europu

Dušikov oksid je plin koji se udiše rekreativno zbog brzog, ali kratkotrajnog osjećaja euforije, opuštenosti, smirenosti i osjećaja odvojenosti. Iako se koristi gotovo 250 godina, njegova se upotreba povećala u nekim europskim zemljama od 2010. godine. Popularnost dušikovog oksida objašnjava se njegovom dostupnošću, niskom cijenom, kratkotrajnim učinkom i općom percepcijom korisnika da je relativno siguran i društveno prihvatljiv lijek.

Predmetno izvješće pruža najsuvremeniji pregled kemije, farmakologije i toksikologije dušikovog oksida. Namijenjeno je kreatorima politika i praktičarima.

Izvješće je strukturirano na sljedeći način:

  • Odjeljak 1 pruža sažetak trenutne situacije, utvrđenih rizika i odgovora.
  • Odjeljak 2 predstavlja tehnički pregled kemije, farmakologije, toksikologije, pojedinačnih rizika i zakonitih uporaba.
  • Odjeljak 3 pruža pregled epidemiologije i društvenih rizika. Osim toga, uključuje detaljne studije slučajeva iz Danske, Francuske, Irske, Litve, Nizozemske i Portugala. Također je navedena studija slučaja o situaciji u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je korištenje dušikovog oksida utvrđeno kod mladih ljudi tijekom dužeg razdoblja, a navedena iskustva, uključujući odgovor, mogu biti od pomoći u informiranju o odgovorima u drugim zemljama (iako UK više nije članica EMCDDA-e, nakon što je napustila EU 31. prosinca 2020.). 

Ključni zaključci predmetnog izvješća dostupni su na poveznici.