x
x

Međunarodni dan starijih osoba - 1. listopada 2023.

  01.10.2023.

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se 1. listopada svake godine. Prvi se put obilježio 1. listopada 1991. godine odlukom Ujedinjenih naroda, s ciljem da se naglasi važnost starijih osoba kao najvažnijeg elementa svakog društva, te da se potakne djelovanje društva u korist starijih osoba kroz donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitetu života starijih osoba. Bitan naglasak je i na pružanju podrške u ostvarivanju svih njihovih prava iz sustava pravne, socijalne i zdravstvene zaštite.

Međunarodni dan starijih osoba - 1. listopada 2023.

Bitan naglasak povodom ovoga dana je na pružanju podrške u ostvarivanju svih prava starijih osoba iz sustava pravne, socijalne i zdravstvene zaštite. No, očigledno je da se starije osobe i dalje svakodnevno suočavaju s izazovima u ostvarivanju svojih prava.

Zadnji popis stanovništva približio nam je nepovoljnu statistiku - više od petine stanovnika Hrvatske osobe su starije životne dobi. Hrvatska je populacijski među najstarijim državama svijeta. Tako velik udio starih, uza sve manji broj mladih, sve manji broj radno aktivnih predstavlja velik izazov i za ekonomski daleko bogatija društva. Starije osobe najizloženije su riziku siromaštva, a osim sramotnih mirovina, često su izloženi diskriminaciji i nasilju.

Osim toga, znamo da u trenutku kad im je potrebna skrb, često ju ne mogu dobiti zbog premalo smještajnih kapaciteta u domovima za starije osobe, dok su privatni domovi preskupi. Koje im tada opcije preostaju i kada će oni biti prioritet na dnevnom redu? Iako u Hrvatskoj postoje nacionalne strategije koje se u teoriji zalažu za aktivno i zdravo starenje, ponekad se stječe dojam da takvi dokumenti skupljaju prašinu. Ipak, uvijek je nešto prioritetnije. Nužno je na svim razinama, od školskog sustava do javnih politika i medija raditi na stvaranju realne, pozitivne slike starijih i njihova doprinosa društvu i omogućili im dostojanstvene uvjete za život u starosti.

Želja je svih nas da starije osobe postanu ravnopravni članovi društva, a ne da se osjećaju isključeno, zaboravljeno i jadno. Da nema njih, ne bi bilo ni nas.