x
x

Što treba znati o novoj BA 2.86 COVID varijanti

  01.09.2023.

CDC (Centers for Disease Control and Prevention) i Svjetska zdravstvena organizacija nazvali su varijantu COVID-19 BA 2.86 varijantom koju treba pratiti. BA 2.86 je podvarijanta Omicrona, ali prema izvješćima CDC-a, soj ima mnogo više mutacija od onih sojeva koji su mu prethodili.

Što treba znati o novoj BA 2.86 COVID varijanti
Znanstvenici napominju da je trenutno najvažnije pratiti koliko je BA 2.86 prenosiv, koliko je ozbiljan i djeluju li naši trenutni lijekovi i cjepiva na ovu varijantu.

Do sada je identificirano samo 26 slučajeva "Pirole", kako se zove nova varijanta: deset u Danskoj, po četiri u Švedskoj i Sjedinjenim Državama, tri u Južnoj Africi, dva u Portugalu i po jedan u Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Izraelu i Kanadi.

BA 2.86 varijanta jedinstvena je po tome što ima više od tri mutacije na šiljastom proteinu. Virus koristi šiljaste proteine ​​da uđe u naše stanice. To može značiti da će se više i brže prenositi, uzrokovati težu bolest i/ili postojeća cjepiva i lijekovi možda neće djelovati dobro u usporedbi s drugim varijantama. Ne zna se hoće li ova varijanta biti povezana s promjenom ozbiljnosti bolesti.

Općenito trebali bi očekivati ​​više slučajeva COVID-a, treba se testirati i liječiti što je prije moguće. Imamo alate koji se mogu koristiti – antivirusne lijekove, potrebno je docijepljivati se, nositi maske, prati ruke i držati socijalnu distancu, navode stručnjaci.  

Pokrivenost cjepivom za BA.2.86 trenutačno je područje neizvjesnosti. Očekuje se da će učinkovito cijepivo biti dostupan na jesen, a za sada se vjeruje da će dostupna cijepiva  učiniti infekcije manje ozbiljnima.

Znanstvenici napominju da je trenutno najvažnije pratiti koliko je BA 2.86 prenosiv, koliko je ozbiljan i djeluju li naši trenutni lijekovi i cjepiva na ovu varijantu.

Što nam ova faza mutacije virusa govori o tome gdje se nalazimo u pandemiji?

Povijest koronavirusa u posljednjih nekoliko godina pokazuje da se varijante s mnogo mutacija razvijaju i šire vrlo brzo. Sada kada je virus endemičan, bitno je pratiti mutacije, ažurirati cijepljenja ako je potrebno, dijagnosticirati, liječiti i provoditi mjere kontrole infekcije.

Izvor: Medscape