x
x

Autoimuni i autoupalni poremećaji vezivnog tkiva nakon COVID-19

  10.10.2023.

Zabilježeno je više slučajeva autoimunih i autoupalnih bolesti nakon COVID-19. Međutim, njihova učestalost i rizici rijetko su kvantificirani. Je li COVID-19 povezan s povećanim rizikom od autoimunih i autoupalnih poremećaja pitanje je na koje su autori ove studije objavljene u JAMA Network Open pokušali dobiti odgovor.

Autoimuni i autoupalni poremećaji vezivnog tkiva nakon COVID-19

Cilj ove studije bio je istražiti učestalost i rizike od autoimunih i autoupalnih poremećaja vezivnog tkiva nakon preboljene COVID-19 bolesti. Sve veći broj objavljenih radova izvještava o različitim slučajevima bolesti- uključujući alopeciu areatu, vitiligo, sistemski eritemskii lupus (SLE), vaskulitis i pedijatrijski upalni multisistemski sindrom - koji uključuju imunološke odgovore nakon infekcije virusom SARS-CoV-2, što ukazuje na potencijalno postojanje temeljnih imunoloških disregulacija kod osoba s infekcijom COVID-19.

Ova kohortna retrospektivna studija uključila je 354.527 osoba kojima je dijagnosticiran COVID-19  PCR metodom (engl. polymerase chain reaction, polimerazna lančana reakcija) od 8. listopada 2020. do 31. prosinca 2021. Istraživači su usporedili skupinu oboljelu od COVID-19 sa 6.134.940 zdravih osoba koje nisu imale dokaze o bolesti COVID-19 kako bi kvantificirali rizik od autoimunih i autoupalnih poremećaja vezivnog tkiva. Pacijenti su praćeni do dijagnoze, smrti ili kraja razdoblja ispitivanja (31. prosinca 2021.).

Rizici za alopeciu areatu, alopeciu totalis, vaskulitis povezan s antineutrofilnim citoplazmatskim antitijelima (ANCA), Crohnovu bolest i sarkoidozu bili su veći u skupini s preboljelom infekcijom COVID-19. Pacijenti s težim oblikom bolesti COVID-19 (primljeni na intenzivnu njegu) bili su izloženi većem riziku za mnoga autoimuna stanja, uključujući totalnu alopeciju, psorijazu, vitiligo i vaskulitis.

Rezultati ove studije naglašavaju da je potrebno usredotočiti se ne samo na akutnu fazu infekcije COVID-19, već i na autoimune bolesti kao komplikacije bolesti COVID-19.