x
x

Preporuke za postupanje nakon proglašenja prekida epidemije COVID19

  13.05.2023.

Zbog ukidanja statusa epidemije bolesti COVID-19 ukida obveza izolacije za oboljele, obveza testiranja na SARS-CoV-2 za određene kategorije stanovništva, a karantena za bliske kontakte je već ranije bila ukinuta. Nadzor nad izolacijama i karantenama se više ne provodi. S obzirom na to da virus SARS-CoV-2 i dalje cirkulira intenzivno u stanovništvu, a za osobe teško narušenog zdravlja i starije životne dobi i dalje predstavlja opasnost, iznose se preporučene mjere opreza.

Preporuke za postupanje nakon proglašenja prekida epidemije COVID19

Testiranje:

Svim simptomatskim osobama s postavljenom kliničkom sumnjom na COVID-19 preporuča se i dalje testiranje, a osobama koje imaju povećan rizik za razvoj teških oblika COVID-19, osobama koje ulaze u kolektiv u sustavu socijalne skrbi ili osobama koje idu na bolničko liječenje (dijagnostiku) posebice uz preporuku da se testiraju PCR testom.

Izolacija:

Preporučujemo izolaciju za osobe zaražene virusom SARS-CoV-2 koje se nalaze na bolničkom liječenju te su korisnici domova za starije i nemoćne osobe. Kod tih osoba izolacija traje pet dana od početka bolesti (simptomatske osobe), odnosno od dana kad je uzet bris koji je pozitivan na SARS-CoV-2 (asimptomatske osobe). Preporučljivo je da još pet dana (do desetog dana od početka bolesti/pozitivnog brisa) koriste FFP2 maske ako to njihovo zdravstveno stanje dozvoljava.

Izolacija izvan zdravstvenog sustava i sustava socijalne skrbi preporučuje se provesti izolaciju u trajanju od pet dana, uz nošenje FFP2 maske do 10. dana osobama koje zbog prirode posla moraju dolaziti u kontakt s osobama starije životne dobi, kroničnim bolesnicima, imunokompromitiranim osobama i trudnicama.

Bliski kontakti:

Bliskim kontaktima savjetuje se nošenje maske 10 dana od zadnjeg rizičnog kontakta, da prate svoje zdravstveno stanje u smislu pojave simptoma koji mogu upućivati na COVID-19 te da provedu sami testiranje 5. dan od zadnjeg bliskog kontakta. Preporučuje se također da izbjegavaju veća okupljanja te posebice kontakt s osobama s povećanim rizikom za razvoj težih oblika bolesti COVID-19. U slučaju pojave simptoma, testiranje je preporučljivo provesti odmah. U tom slučaju preporučuje se testiranje u ovlaštenim laboratorijima.

Mjere opreza:

Zdravstvenim djelatnicima i djelatnicima u domovima za starije i teško bolesne odrasle osobe i odrasle osobe s invaliditetom, preporučuje se da nose FFP2 masku 10 dana od zadnjeg rizičnog kontakta s bolesnikom i izbjegavaju bliske kontakte koliko je moguće s obzirom na radne zadatke. Preporučljivo je da se testiraju odmah po izloženosti, potom svaka tri dana i završno deseti dan nakon zadnjeg izlaganja, pri čemu mogu sami provesti testiranje. Preporučuje se također da izbjegavaju veća okupljanja te posebice kontakt s osobama s povećanim rizikom za razvoj težih oblika bolesti COVID-19 izvan radnog okruženja. Svim zaraženim osobama, bez obzira provode li izolaciju ili ne, u kontaktu s drugim osobama preporučuje se nošenje FFP2 maske u trajanju 10 dana od početka simptoma (simptomatski bolesnici) odnosno 10 dana od dana kada je uzet bris koji je pozitivan na SARS-CoV-2.

Potrebno je naglasiti da svaka specifična situacija zahtijeva individualnu epidemiološku procjenu i da se postupanje može razlikovati od preporuka ako postoji medicinsko opravdanje.