x
x

Nova varijanta COVID-19 manje opasna no što se mislilo?

  08.09.2023.

Čini se da rani laboratorijski testovi smanjuju zabrinutost oko mogućeg širenja nove COVID-19 varijante BA.2.86, koja se pojavila krajem srpnja objavljeno je u U.S. News & World Report.

Nova varijanta COVID-19 manje opasna no što se mislilo?

  • Nova varijanta nazvana Pirola, je visoko mutirani soj, s više od 30 promjena u svom proteinu šiljaka u usporedbi sa svojom prethodnom varijantom BA.2 i XBB.1.5, prema izvješću u CNN-u.
  • Znanstvenici u Švedskoj i Kini, otkrili su u laboratorijskim testovima da se varijanta slabije širi nego što se prvo mislilo. Očekuje da će i američki istraživači uskoro objaviti laboratorijske rezultate.
  • U Kini su istraživači utvrdili da BA.2.86 imunološkom sustavu izgleda drugačije od ranijih varijanti COVID-19.
  • Zabilježen je i dvostruki pad učinkovitosti cijepljenja i nedavnih infekcija u neutralizaciji BA.2.86 kad se usporede s varijantom virusa iz XBB.1.5. Istovremeno je manje zarazan za 60% od varijanti XBB.1.5.
  • U međuvremenu su švedski istraživači koristili doniranu krv prikupljenu krajem 2022. i krajem kolovoza testirali učinak antitijela na BA.2.86. Dok stariji uzorci krvi nisu mogli zaustaviti BA.2.86, oni dobiveni kasnije bili su bolji, izvijestio je CNN.

Izvor: usnews.com