x
x

Svjetska zdravstvena organizacija se zalaže za pravo žena na siguran pobačaj

  18.07.2022.

Kada se provodi metodom koju preporučuje WHO u skladu s trajanjem trudnoće i ako ga provodi netko s potrebnim vještinama, abortus je sigurna zdravstvena intervencija. Međutim, kada se osobe s neželjenom trudnoćom suoče s preprekama u postizanju sigurnog, pravovremenog, pristupačnog i nediskriminirajućeg pobačaja, često pribjegavaju nesigurnom pobačaju.

Svjetska zdravstvena organizacija se zalaže za pravo žena na siguran pobačaj

WHO definira zdravlje kao stanje potpunog tjelesnog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsutnost bolesti ili slabosti. Kako bi zdravlje za sve postalo stvarnost i napredovanje prema progresivnom ostvarenju ljudskih prava, zahtijeva da svi pojedinci imaju pristup kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi, uključujući sveobuhvatne usluge skrbi o pobačaju – što uključuje informacije, upravljanje pobačajem i skrb nakon pobačaja. Nedostatak pristupa sigurnoj, pravodobnoj i pristupačnoj skrbi za pobačaj predstavlja rizik ne samo za fizičku, već i za mentalnu i društvenu dobrobit žena i djevojaka.

Inducirani pobačaj jednostavan je i uobičajen zdravstveni postupak. Svake godine, gotovo polovica svih trudnoća – 121 milijun – su nenamjerne; 6 od 10 neželjenih trudnoća i 3 od 10 svih trudnoća završavaju induciranim pobačajem. Pobačaj je siguran ako se provodi metodom koju preporučuje WHO, koja odgovara trajanju trudnoće i ako ga provodi netko s potrebnim vještinama. Međutim, kada se žene s neželjenom trudnoćom suoče s preprekama u dobivanju kvalitetnog pobačaja, često pribjegavaju nesigurnom pobačaju.

Osiguravanje da žene i djevojke imaju pristup skrbi o pobačaju koja se temelji na dokazima – što uključuje sigurnost, poštovanje i nediskriminiranje – temeljno je za postizanje ciljeva održivog razvoja koji se odnose na dobro zdravlje i dobrobit i rodna ravnopravnost.

Ključne činjenice

  • Pobačaj je uobičajena zdravstvena intervencija. Sigurna je ako se provodi metodom koju preporučuje WHO, koja odgovara trajanju trudnoće i ako je provodi netko s potrebnim vještinama.
  • Šest od 10 svih neželjenih trudnoća završi induciranim pobačajem.
  • Oko 45% svih pobačaja nije sigurno, od čega se 97% dogodi u zemljama u razvoju.
  • Nesiguran pobačaj vodeći je – ali se može spriječiti – uzrok smrti majki i morbiditeta. Može dovesti do fizičkih i mentalnih zdravstvenih komplikacija te društvenih i financijskih opterećenja za žene, zajednice i zdravstvene sustave.
  • Nedostatak pristupa sigurnoj, pravodobnoj i pristupačnoj skrbi za pobačaj ključno je pitanje javnog zdravstva i ljudskih prava.