x
x

Preventivni zdravstveni pregledi stigli su i na obalu

  14.07.2023.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji prvim pregledanim građaninom 11. srpnja obilježen početak provođenja posebne reformske mjere Pilot-projekta preventivnih zdravstvenih pregleda.

Preventivni zdravstveni pregledi stigli su i na obalu

„Pilot- projektom želimo potaknuti naše građane na brigu o vlastitom zdravlju, ali i osvijestiti važnost prevencije u svrhu sprječavanja nastanka i razvitka težih oblika nezaraznih bolesti. Pokazatelji zdravstvenog stanja nacije pokazuju kako imamo potrebu za većim, ali isto tako novim pristupom preventivi unutar našeg zdravstvenog sustava. Preventivni zdravstveni pregledi upravo su taj novi preventivni pravac u postizanju jednakosti u sustavu kao i stvaranju uvjeta da svatko ima priliku biti što zdraviji“, izjavio je ministar Beroš uoči obilježavanja početka spomenutog Pilot – projekta u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a dolaskom su ga podržali i zamjenica pročelnice za zdravstvo i socijalnu skrb Splitsko-dalmatinske županije Helena Bandalović, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko – dalmatinske županije Marko Rađa, predstavnik HZJZ-a i voditelj Radne skupine Tomislav Benjak  te ostali predstavnici zdravstvenih ustanova u županiji.

Pilot - projekt obuhvaća pet županija

Kao što je već poznato, Pilot - projekt obuhvaća 5 županija. Provođenje Pilot-projekta započelo je u Osječko-baranjskoj prije gotovo 2 mjeseca, potom u Sisačko-moslavačkoj, nedavno je krenuo u Međimurskoj, danas u Splitsko-dalmatinskoj te kao posljednja županija koju će se obuhvatiti je Primorsko-goranska. U Splitsko-dalmatinskoj županiji projekt će se provoditi po modelu punktova, koji će biti u okviru domova zdravlja. Punktovi će biti na različitim lokacijama koje za sada uključuju grad Split, Kaštel Šućurac i Sinj, a do kraja kolovoza otoke Brač, Hvar i Vis.  

„Naspram Osječko – baranjske i Sisačko – moslavačke gdje su se preventivni zdravstveni pregledi odvijali u domovima zdravlja, u Međimurskoj županiji, pa i ovdje u Splitsko – dalmatinskoj županiji svjedočimo provođenju preventivnih zdravstvenih pregleda po modelu punktova,“ pojasnio je Tomislav Benjak dodajući kako će na punktu u Splitsko-dalmatinskoj županiji raditi i liječnik i prvostupnica sestrinstva te će punkt biti osposobljen za obavljanje cjelokupnog preventivnog zdravstvenog pregleda čime će se testirati i ovaj model provedbe pregleda.

Cilj su zdraviji pojedinci

Što smo zdraviji kao pojedinci - to su nam i zdravstveni sustav, gospodarstvo, turizam i ostale sfere društva - jače u cjelini,“ zaključuje ministar Beroš.

Kako bi što bolje, kvalitetnije i funkcionalnije implementirali preventivne zdravstvene preglede u cjelokupni zdravstveni sustav, kroz Pilot-projekt testirati će se različiti modeli provedbe, na različitim županijama koje imaju jedan dom zdravlja, a specifične su po svojim geografskim i demografskim karakteristikama.

„Krajnji cilj Pilot projekta održive su promjene u zdravstvu, konkretno na način da se uz usluge u zdravstvu uvede i usluga preventivnih zdravstvenih pregleda za sve naše građane koji su punoljetni i da oni to pravo ostvaruju kroz obvezno zdravstveno osiguranje unutar javnog zdravstvenog sustava. Odaziv na preventivni zdravstveni pregled odrazit će se na sve nas kao pojedince, na naše bližnje, ali i na cjelokupno društvo. Što smo zdraviji kao pojedinci - to su nam i zdravstveni sustav, gospodarstvo, turizam i ostale sfere društva - jače u cjelini,“ zaključuje ministar Beroš.