x
x

Pilot-projekt preventivnih programa kreće u pet županija

  24.03.2023.

Pilot projekt preventivnih zdravstvenih pregleda kreće u travnju u pet županija: Osječko-baranjskoj, Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj, Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj.

Pilot-projekt preventivnih programa kreće u pet županija
Preventivnim pregledima uštedjet će se oko 18 milijuna eura na poboljšanju ishoda liječenja do 2030.

Trajat će četiri mjeseca i obuhvatit će 1000 građana starijih od 40 godina koji najmanje dvije godine nisu bili kod svog liječnika obiteljske medicine, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Mogućnost da sudjeluju u projektu imat će ukupno pet domova zdravlja, odnosno 364 ugovorna tima obiteljske medicine.

Na području odabranih županija 25.325 građana nisu bili kod obiteljskog liječnika dvije godine, no pilot-projektom bit će ih obuhvaćeno tisuću.

Pregledima će biti obuhvaćene sve dobne skupine starije od 40 godina, no naglasak će biti na dobnu skupinu od 40 do 44 godine, jer je utvrđeno da ona najmanje odlazi liječniku, a u toj dobi počinje niz kroničnih nezaraznih bolesti, rekao je ministar.  

Građani će dobiti pozive od zavoda za javno zdravstvo putem pošte, maila ili telefonskog poziva, te će dobiti plaćeni slobodan dan za obavljanje pregleda. Odaziv je dobrovoljan i onaj tko se ne odazove neće biti penaliziran.

Troškove u cijelosti snosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, a na konferenciji su iznesene procjene da će se preventivnim pregledima uštedjeti oko 18 milijuna eura sa ciljem poboljšanja ishoda liječenja do 2030. godine.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo odredio je skup pretraga koje će se obavljati, ovisno o dobi i spolu. Pretrage uključuju krvne pretrage, pregled srca, pluća, trbuha i ekstremiteta, određivanje Indeksa tjelesne mase, denzitometriju za starije od 65 godina, kontrolu vida i sluha, mamografske preglede i
hemokult test za starije od 50 godina koji se nisu odazvali na nacionalne preventivne programe za rano otkrivanje raka dojke i raka debelog crijeva.

Preventivni program je dobrovoljan i za liječnike obiteljske medicine koji će ga moći provoditi u slobodno vrijeme i bit će posebno za to plaćeni, odnosno obračunavat će im se kao prekovremeni rad.

Preglede će se moći obaviti kod izabranih liječnika obiteljske medicine ili u domovima zdravlja, a pacijent će dobiti mogućnost da ocijeni dobivenu uslugu.

U vezi provedbe pilot-projekta već se sljedeći tjedan kreće u operativne pregovore s domovima zdravlja i liječnicima obiteljske medicine, rečeno je na konferenciji.

U listopadu projekt na nacionalnoj razini

Nakon što završi pilot-projekt u srpnju, evaluacija podataka provest će se u rujnu, te bi projekt na nacionalnoj razini trebao zaživjeti u listopadu.

Beroš se osvrnuo i na donošenje u Saboru dva organska zdravstvena zakona, istaknuvši kako će oni omogućiti da zdravstveni sustav postane aktivan i dolazi do pacijenta.

"Loši smo u dijagnostici i ishodima liječenja, ali smo, s druge strane, prvi u Europi po transplantaciji organa. Nedostaje nam sistematski pristup", ustvrdio je najavivši promjene u pristupu, usmjeravanje prema preventivi i ranom otkrivanju bolesti.