x
x

Pokrenuti preventivni zdravstveni pregledi na razini cijele Hrvatske

  14.09.2023.

Dosad provedeni pilot projekti preventivnih zdravstvenih pregleda su potvrdili veliku učestalost nesimptomatskih bolesti, od povišenog krvnog tlaka, povišenih vrijednosti kolesterola i šećera, pretilosti, te ukazali na nužnost upućivanja na daljnje obrade kako bi se na vrijeme otkrili slučajevi malignih oboljenja.

Pokrenuti preventivni zdravstveni pregledi na razini cijele Hrvatske

Pilot-projekt preventivnih zdravstvenih pregleda provodi su u pet županija, Osječko-baranjskoj, Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj, Splitsko-dalmatinskoj županiji i, od danas, u Primorsko-goranskoj županiji.
 
Dosadašnji rezultati pokazuju da od svih pregledanih, kod 64% osoba postavljena je odgovarajuća sumnja i upućeni su u daljnju obradu, a faktori rizika za razvoj kroničnih bolesti, poput povećane tjelesne težine ili pretilosti, odstupanje lipidograma te povišeni krvni tlak utvrđeni su kod čak 77% pregledanih osoba. Pušača je više od 50% što je značajan udio s obzirom na hrvatski prosjek od 25%. Što se tiče drugih oboljenja, osobe su upućene u Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća i Nacionalni program otkrivanja raka debelog crijeva te će se na vrijeme otkriti eventualna maligna bolest.

Predstavnik Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i voditelj Radne skupine Tomislav Benjak naveo je da je u Primorsko-goranskoj županiji termine za preglede u sklopu Pilot-projekta dalo već 29 liječnika iz županijskog Doma zdravlja. Jedan od ciljeva projekta je testirati modele provedbe, rekao je Benjak dodajući da je glavna ideja u svakoj županiji pronaći najbolji model koji će potaknuti građane da preuzmu aktivnu ulogu u brizi za svoje zdravlje, rano dijagnosticiranje bolesti i što ranije liječenje, jer ono spašava živote.
 
Važnost ovog Pilot-projekta za građane županije i Hrvatsku u cijelosti istaknuli su i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, ravnateljica Doma zdravlja Primorsko-goranske županije Emina Grgurević Dujmić i nositeljica tima ordinacije obiteljske medicine Doma zdravlja Primorsko-goranske županije Lea Tripar. Svojim dolaskom Pilot-projekt su podržali i pročelnica za zdravstvo Primorsko-goranske županije Vesna Čavar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Željko Linšak, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka Alen Ružić, predsjednik odbora za zdravstvo skupštine Primorsko-goranske županije Leonardo Bressan i drugi uzvanici, stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.