x
x

Rezultati javnozdravstvene akcije pregleda madeža i ranog otkrivanja melanoma

  23.09.2023.

Na stranicama Ministarstva zdravstva objavljeni su konačni rezultati javnozdravstvene akcije pregleda madeža i ranog otkrivanja melanoma na Korčuli i Pelješcu.

Rezultati javnozdravstvene akcije pregleda madeža i ranog otkrivanja melanoma

U samo tri dana pregledano je čak 1748 građana u javnozdravstvenoj akciji pregleda madeža na Korčuli i Pelješcu. Od svih pregledanih stanovnika, postoji sumnja na 35 melanoma, 172 karcinoma kože i 200 promijenjenih madeža koje je potrebno pratiti. Ovi alarmantni podaci javnozdravstvene akcije razlog su više za oštri zaokret prema prevenciji kojeg činimo u okviru planiranog Nacionalnog programa prevencije i ranog otkrivanja melanoma, a u smjeru sveobuhvatne reforme zdravstva s pacijentom u fokusu. Ovo je jedna u nizu javnozdravstvenih akcija u kojoj su dermatolozi u sprezi s liječnicima obiteljske medicine ciljano činili iskorak prema pacijentima na udaljenim lokacijama kako bi se na vrijeme otkrile tumorske i druge bolesti, poboljšali ishodi liječenja i u konačnici – spasili životi naših građana“, istaknuo je ministar Beroš povodom predstavljanja konačnih rezultata javnozdravstvene akcije na Korčuli i Pelješcu tijekom koje su dermatolozi iz cijele Hrvatske pregledavali građane od 14. do 16. rujna u Domu zdravlja Korčula i Domu zdravlja “Dr. Ante Franulović” Vela Luka.
 
Akademkinja Mirna Šitum, voditeljica Nacionalnog plana probira za prevenciju i rano otkrivanje melanoma i Referentnog centra Ministarstva zdravstva za melanom pri KBC-u Sestre milosrdnice potaknuta zabrinjavajućim rezultatima na 'licu mjesta' je s dermatokirurškim timom obavila uklanjanje 18 najkritičnijih madeža kako bi se u što kraćem roku napravila analiza i u slučaju potvrde maligne bolesti počelo s liječenjem. „Svi ostali građani sa sumnjom na melanom u narednih 10 dana bit će upućeni prema kirurškim odjelima u Opću bolnicu Dubrovnik na daljnju obradu i eventualno potrebno liječenje“, dodala je akademkinja Šitum.