x
x

Objavljen Dodatak 6.4 Hrvatske farmakopeje

  06.02.2024.

Prošlo je gotovo 30 godina otkako je Republika Hrvatska potpisala Konvenciju o izradi Europske farmakopeje. Potaknuta bogatom farmakopejskom tradicijom, Hrvatska nastavlja objavljivati vlastitu farmakopeju – Hrvatsku farmakopeju (HRF). Zahvaljujući elektroničkom obliku i ažurnim objavama novih izdanja i dodataka, HRF je tijekom posljednjih 10 godina omogućila zainteresiranim stručnjacima u zemlji pravovremen pristup važećim farmakopejskim propisima koji su podložni sve učestalijim promjenama.

Objavljen Dodatak 6.4 Hrvatske farmakopeje

Objavljen je četvrti dodatak šestom (online) izdanju Hrvatske farmakopeje (HRF) s oznakom 6.4. Ovaj dodatak odgovara Dodatku 11.4 Europske farmakopeje (Ph. Eur.), objavljenom u listopadu 2023. godine. Novi i revidirani tekstovi stupaju na snagu 1. travnja 2024. godine, a ispravljeni tekstovi objavljeni u dodatku 11.4 Ph. Eur. stupili su na snagu najkasnije do 30. studenog 2023. godine (ako nije drugačije navedeno).

Kao i do sada, u poglavlju Komentari revidiranih tekstova objavljenih u Dodatku 11.4 Ph. Eur., dostupan je sažeti prikaz izmjena tekstova objavljenih u ovom dodatku.

U predmetnom Dodatku u Hrvatsku farmakopeju uvrštena su tri nova prijevoda pojedinačnih monografija:

  • Klindamicinklorid (0582): Od ovog dodatka monografija je prevedena u cijelosti.
  • Vazelin, bijeli (1799): Od ovog dodatka monografija je prevedena u cijelosti.
  • Vazelin, žuti (1554): Od ovog dodatka monografija je prevedena u cijelosti.

Neki od revidiranih tekstova u ovom izdanju su:

  • Revizija dvije monografije vode - Voda za injekcije (0169) i Pročišćena voda (0008):
    Usvojen je prijedlog revizije dvije monografije vode čime je u gore navedene monografije uvrštena mogućnost provođenja kontrole bakterijskih endotoksina pomoću rekombinantnog faktora C. Ispitivanje na nitrate izbrisano je iz obje monografije s obzirom da je znanstveno dokazano da će, u slučaju da uzorak odgovara zahtjevima vodljivosti, odgovarati i ispitivanju na nitrate.
  • Revizija Vazelin, bijeli (1799) i Vazelin, žuti (1554):
    Revidirano je ispitivanje konzistencije, koje je dio svojstava s posebnom namjenom.

Europski pedijatrijski formularij, koji je cjelovito dostupan u sklopu neobvezujućih tekstova u Hrvatskoj farmakopeji, nadopunjen je jednom novom monografijom - Kloralhidrat 100 mg/ml, oralna otopina (F0010).

U skladu s novim dodatkom HRF 6.4 revidiran je Popis do sada prevedenih tekstova Europske farmakopeje koji su objavljeni u Hrvatskoj farmakopeji.

HALMED poziva kolege da nam se obrate sa svojim potrebama za prijevodima tekstova Europske farmakopeje.

Godišnju licencu za korištenje svih izdanja Hrvatske farmakopeje, kao i dodataka koji se redovito objavljuju, izdaje Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Cijena jedne licence iznosi 39,82 EUR + PDV. Svaku licencu moguće je koristiti na dva računala.

Registraciju je moguće provesti putem ove poveznice, uz ispunjavanje zahtjeva traženim podacima, na temelju kojih se kreira ponuda za licencu. Nakon što se prema navedenoj ponudi provede plaćanje, korisniku je omogućen pristup cjelovitom izdanju farmakopeje. Obavijest o aktivaciji pristupa korisnik zaprima e-poštom zajedno s odgovarajućom zaporkom za pristup farmakopeji.

Nakon pristupanja Hrvatskoj farmakopeji, automatski se otvara važeće izdanje/dodatak, a sva dostupna izdanja/dodaci, s cjelovitom farmakopejom, mogu se pretraživati klikom na izbornik Izdanje u zaglavlju farmakopeje.

Detaljni priručnik za korisnike Hrvatske farmakopeje dostupan je ovdje.

Često postavljana pitanja mogu se pogledati ovdje.

U svrhu pružanja uvida u mogućnosti koje pruža cjelovito izdanje Hrvatske farmakopeje, korisnicima je dostupna demo verzija farmakopeje, kojoj je moguće pristupiti ovdje.

Svi dodatni, informativni sadržaji vezani uz Hrvatsku farmakopeju dostupni su na internetskim stranicama HALMED-a u rubrici Hrvatska farmakopeja.

Izvor: HALMED