x
x

Kako poboljšati adherenciju u kliničkim ispitivanjima uz pomoć tehnologije?

  26.04.2023.

Nepouzdani i dvosmisleni podaci o adherenciji nepovoljno utječu na statističke analize, zaključke studija i mogućnost generalizacije rezultata kliničkih istraživanja. Srećom, uporaba tehnologije kao što su npr. pametne kutije za lijekove i videosnimke aplikacija na pametnim telefonima kod doziranja lijekova daju objektivnije podatke o adherencije.

Kako poboljšati adherenciju u kliničkim ispitivanjima uz pomoć tehnologije?

Iako podaci o adherenciji koje možemo dobiti tehnologijom praćenja uklanjaju nedostatke podataka dobivene samoprocjenom, postoje ograničenja i razlike u uporabi ovih tehnologija koje treba uzeti u obzir na početku, tijekom provedbe i kasnije u analizi studije. Članak objavljen u časopisu Contemporary Clinical Trials opisuje kako prikupiti i analizirati podatke iz studija u kojima je korišten elektronički nadzor adherencije i to posebno korištenjem video aplikacija za mobilne telefone ili elektroničkih uređaja za prijenos podataka. Opći cilj ovog rada je omogućiti istraživačkim timovima da prikupe točnije podatke o adherenciji i u konačnici poboljšaju kvalitetu i ishod svojih istraživanja.

Nedovoljno pridržavanje uputa o uzimanju lijekova primarni je pokretač neuspjeha liječenja. Procjenjuje se da se 50% lijekova koji se koriste za liječenje kroničnih bolesti ne uzima kako je propisano. U kontekstu kliničkih istraživanja raste svijest o utjecaju dvosmislenih podataka o adherenciji na statističke analize, zaključke studija i mogućnost generalizacije nalaza. Napredak tehnologije pruža nove metode za objektivno mjerenje pridržavanja uputa o uzimanju lijekova i globalna potražnja za ovim alatima je velika.

Videotehnologija za praćenje točnog uzimanja lijekova često je dizajnirana za snimanje oko razdoblja kalendarskog dana. Budući da pojedinci često tempiraju dnevno uzimanje lijekove oko određene rutine, poput odlaska na spavanje ili večere, vikendi mogu poremetiti normalan 24-satni raspored. Na primjer, netko tko uzima dozu prije spavanja može uzeti svoju dnevnu dozu lijeka vikendom tek nakon ponoći, a zatim ponovo kasnije te iste večeri zbog ranijeg odlaska na spavanje.

Pametne kutije za tablete svaki put kada se otvore daju vremenski podatak, ali ne pružaju dokaz da su lijekovi zaista i uzeti iz kutije i primijenjeni peroralno. Prema tome, ponovljena otvaranja tijekom 24-satnog razdoblja mogu odražavati i više doza peroralnog lijeka u jednom danu ili jednostavno mogu dati informaciju o ispitaniku koji samo provjerava je li uzeo dozu ili ne (npr. otvaranje pametne kutije za tablete iz radoznalosti). Sudionici također mogu koristiti kutiju za tablete za druge lijekove koji nisu uključeni u kliničko ispitivanje što može utjecati na rezultate istraživanja.