x
x

Natavnici Medicinskog fakulteta među 2% najutjecajnijih u svijetu

  29.10.2023.

Medicinski fakultet ima najveći udio najutjecajnijih znanstvenika na Sveučilištu u Zagrebu, a čak 14 ih je među 2% najutjecajnijih u svijetu!

Natavnici Medicinskog fakulteta među 2% najutjecajnijih u svijetu

Sveučilište Stanford u Sjedinjenim Američkim Državama, točnije istraživački tim predvođen profesorom Johnom P. A. Ioannidisom, i ove je godine objavio listu 2 % najutjecajnijih svjetskih znanstvenika. Lista se temelji na najvećoj svjetskoj bazi znanstvenih publikacija Scopus te obuhvaća više od 200 tisuća najutjecajnijih svjetskih znanstvenika u 22 znanstvena polja te čak 174 znanstvene grane.

Riječ je o modelu složenoga pokazatelja, nazvanoga C-rezultat (C-score), koji je zbroj šest standardiziranih pokazatelja znanstvene produktivnosti:

1. Ukupan broj citata (NC)

2. Hirschov h-indeks (H)

3. Schreiberov Hm-indeks, revidiran od koautora (Hm)

4. Ukupan broj citata radova u kojima je znanstvenik jedini autor (NS)

5. Ukupan broj citata radova u kojima je znanstvenik jedini ili prvi autor (NSF) 

6. Ukupan broj citata radova u kojima je znanstvenik jedini, prvi ili posljednji autor (NSFL).

Fokus konačnoga C-rezultata je na utjecaju znanstvenih publikacija, odnosno na citatima, a ne na produktivnosti, tj. na broju publikacija, te uključuje informacije o koautorstvu i pozicijama autora (jedini, prvi ili zadnji autor). Svaki rezultat pokazatelja NC, H, Hm, NS, NSF i NSFL normaliziran je na vrijednosti između 0 i 1, koje se zbrajaju. Dakle, C-rezultat ima raspon između 0 i 6.

Objavljene su dvije liste: lista najutjecajnijih svjetskih znanstvenika u 2022. godini te lista najutjecajnijih svjetskih znanstvenika u cjeloživotnoj znanstvenoj karijeri.

Na listi 2 % najutjecajnijih znanstvenika u 2022. godini nalazi se 108 znanstvenika iz Republike Hrvatske, od kojih njih čak 46 trenutačno djeluje ili je djelovalo na Sveučilištu u Zagrebu, 13 je sa Sveučilišta u Splitu, deset sa Sveučilišta u Rijeci, devet s Instituta Ruđer Bošković, šest sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, pet s Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, po dva s Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta i Sveučilišta Sjever te po jedan znanstvenik sa Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

U ukupnom udjelu 2 % najutjecajnijih hrvatskih znanstvenika u 2022. njih čak 43 % je sa Sveučilišta u Zagrebu.

Sa Sveučilišta u Zagrebu najutjecajniji znanstvenici u 2022. godini su:

Biomedicinsko područje 

  • Medicinski fakultet – Željko Reiner, Ivica Kostović, Miro Jakovljević, Goran Šimić, Maja Čikeš, Goran Augustin, Bojan Jelaković, Željko Krznarić, Kamelija Žarković, Nikolina Bašić-Jukić, Marko Lucijanić, Velimir Altabas, Bruno Baršić i Predrag Sikirić
  • Farmaceutsko-biokemijski fakultet – Gordan Lauc, Ana Marija Domijan, Mario Jug, Ivan Kosalec i Nora Nikolac Gabaj
  • Veterinarski fakultet – Ivana Tlak Gajger
  • Stomatološki fakultet – Matej Par