x
x

Najava aktivnosti uz Svjetski dan srca, 29. 9. u Zagrebu

  29.09.2022.

Svi zainteresirani su pozvani u četvrtak 29. rujna od 9.00 do 12.00 sati na adresu Mirogojska cesta 16 na "Dan otvorenih vrata" Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Najava aktivnosti uz Svjetski dan srca, 29. 9. u Zagrebu

Ovogodišnja tema je "Use heart for every heart".

Cilj obilježavanja Svjetskog dana srca jest osvijestiti populaciju o kardiovaskularnim bolestima.

Bolesti srca i krvnih žila imaju velik javnozdravstveni značaj, vodeći su uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu i u Hrvatskoj, osobito kod starijih ljudi.

Visoki udio obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti u radno aktivnoj populaciji najčešći su uzroci smanjenja produktivnosti i radne nesposobnosti, ali i kvalitete života.

Ubrzani i sjedilački način života uvelike su pomogli sve većoj pojavnosti kardiovaskularnih bolesti, stoga je najbitnija promjena životnih navika.

Najvažniji rizični čimbenici na koje možemo utjecati su: pušenje, povišen krvni tlak, povišena koncentracija masti (kolesterola i/ili triglicerida) u krvi, povećana tjelesna masa/debljina, nedovoljna/neredovita tjelesna aktivnost, šećerna bolest (dijabetes) i dugotrajna izloženost stresu.

Čimbenici rizika na koje ne možemo utjecati su dob, spol i pozitivna obiteljska anamneza.

Na rizike za razvoj kardiovaskularnih bolesti može se utjecati promjenom životnih navika, ponajprije smanjenjem unosa soli, uravnoteženom prehranom, prestankom pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola, kao i redovitom tjelesnom aktivnošću, održavanjem normalne tjelesne težine i učenjem vještina suočavanja sa stresom.

Ove godine, kao i prethodnih, Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" svojim će javnozdravstvenim aktivnostima obilježiti ovaj dan.

Građani će imati priliku obaviti osnovne preventivne pretrage, zahvaljujući kojima će moći prevenirati bolesti opasne po zdravlje pojedinih organskih sustava, kao i cijelog organizma.

Stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo građanima će omogućiti mjerenje krvnog tlaka, razine GUK-a (glukoze u krvi) te razine ugljičnog monoksida (CO) u izdahu, kao i analizu tjelesne mase te liječničko, nutricionističko i kineziološko savjetovanje.

Građani kojima se ustanove povišeni rezultati nalaza, dobit će smjernice za daljnje pretrage na koje ih treba uputiti njihov odabrani liječnik obiteljske medicine.

Uz Dan otvorenih bit će predstavljen i novi priručnik "Prevencija kardiovaskularnih bolesti" Službe za javno zdravstvo.