x
x

U KBC Split otvoren Laboratorij za elektrofiziologiju srca

  10.05.2022.

Tim Zavoda za aritmije Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Split krenuo je s radom u novom kardiološkom laboratoriju za elektrofiziologiju srca, na lokalitetu Križine. U ovom suvremeno opremljenom laboratoriju odrađivat će se intervencijski kardiološki postupci za dijagnosticiranje i liječenje poremećaja srčanog ritma.

U KBC Split otvoren Laboratorij za elektrofiziologiju srca

U ovom suvremeno opremljenom laboratoriju odrađivat će se intervencijski kardiološki postupci za dijagnosticiranje i liječenje poremećaja srčanog ritma (tzv. ablacije) kao i srodne intervencije koje imaju za cilj poboljšati kvalitetu života pacijenata koji su pogođeni različitim oblicima srčanih aritmija.

Cijeli projekt je započeo 2019. godine organizacijom donacije radiološkog uređaja za kardiovaskularnu dijagnostiku posredovanjem američkog kardiologa, dr. Freidoona Ghazia (Cincinnati, Ohio, USA) i odlukom Ministarstva zdravstva da podupre volju KBC-a Split za podizanjem razine skrbi u liječenju pacijenta s aritmijama srca.

Prema riječima pročelnice Zavoda za aritmije, doc. dr. sc. Zrinke Jurišić, početak izvođenja radova na novom kardiološkom laboratoriju za elektrofiziologiju srca preklopio se s početkom COVID-19 pandemije. Time su se radovi odgađali, izvodili između pojedinih „valova“ pandemije i konačno završili u travnju 2022. godine. Otvaranjem elektrofiziološkog laboratorija u KBC-u Split ostvareni su uvjeti za suvremeno i svakodnevno liječenje složenih poremećaja srčanog ritma. Time će se unaprijediti skrb za milijunsku populaciju koja gravitira našem zdravstvenom centru i smanjiti liste čekanja ne samo za elektrofiziološke postupke i implantacije srčanih elektroničkih uređaja, već i za koronarne intervencije te perkutano intervencijsko liječenje strukturnih srčanih, kao i vaskularnih  bolesti. 

Otvaranje novog laboratorija bio je preduvjet za daljnji razvoj. Naime, osim redovite kliničke prakse, tim ima brojne istraživačke projekte i edukacijske aktivnosti za liječnike i stručnjake iz inozemstva, što nije bilo lako organizirati u dosadašnjim uvjetima. U novoj sali stručni tim nastaviti će razvijati svoj klinički, istraživački i edukacijski rad. 

Izvor: KBC Split