x
x

Strategije za optimiranje statusa vitamina D

  26.05.2024.

Vitamin D, poznat i kao „sunčev vitamin“ esencijalni je nutrijent. Osim što ga možemo unijeti u organizam putem hrane i dodataka prehrani, možemo ga sintetizrati u koži, za što nam je potrebna sunčeva svjetlost.

Strategije za optimiranje statusa vitamina D

Unatoč brojnim istraživanjima čiji rezultati ukazuju na važnost adekvatne razine vitamina D u krvi, učestalost nedostatka vitamina D u populaciji je i dalje je visoka. Jedan od mogućih razloga čestog nedostatka vitamina D u populaciji jest činjenica da je postizanje optimalne razine vitamina D složenije nego što smo mislili, a što je pokazalo nedavno provedeno istraživanje na Trinity College u Dublinu. 

Novo istraživanje za cilj je imalo utvrditi razlike u razini vitamina D među različitim etničkim skupinama na sjevernim geografskim širinama i doprinijeti naporima u rješavanju dugotrajnog problema nedostatka vitamina D u populaciji.
Autori istraživanja analizirali su podatke pola milijuna ispitanika iz Ujedinjenog Kraljevstva (UK), a za svakog ispitanika procijenili su izloženost ambijentalnom ultraljubičastom zračenju B (UVB), odnosno izloženost sunčevom svjetlu koje potiče sintezu vitamina D u koži.

Opsežna analiza ključnih odrednica vitamina D i njihovih interakcija otkrila je nove uvide. Prvi ključni uvid je da ambijentalno UVB zračenje postaje ključan prediktor statusa vitamina D, čak i na mjestima poput UK-a, koji prima relativno malo sunčeve svjetlosti. Drugi je da dob, spol, indeks tjelesne mase (engl. Body Mass Index, BMI), razina kolesterola i suplementacija vitaminom D značajno utječu na to kako pojedinci reagiraju na UVB. Na primjer, s povećanjem BMI-a i dobi, količina vitamina D proizvedenog kao odgovor na UVB smanjuje se.

Rezultati ovog istraživanja mogli bi imati znatan utjecaj na razvoj prilagođenih preporuka za suplementaciju vitaminom D. Također, ovo istraživanje ističe potrebu za prelaskom s „jedna veličina odgovara svima“ pristupa prema personaliziranim strategijama za optimiziranje statusa vitamina D.

Istraživači ističu kako ovo istraživanje daje uvid u utjecaj prirodnih, okolišnih čimbenika, poput sunčeve svjetlosti, na naše zdravlje te se nadaju kako će njihov pristup potaknuti buduće istraživače i javnozdravstvene institucije da integriraju ove čimbenike u svoj rad, ali i doprinijeti kontinuiranom dijalogu o smjernicama za nadomjesnu primjenu vitamina D.

Izvor: Vitamini.hr