x
x

Seksualna aktivnost može se smatrati značajnom tjelovježbom

  14.07.2022.

S prosječno potrošenih 85 kilokalorija po događaju mogla bi se seksualna aktivnost smatrati značajnom tjelovježbom. Također seksualna aktivnost mogla bi biti važan aspekt ukupnog zdravlja i kvalitete života ljudi budući da većina tu aktivnost redovito prakticira tijekom svog života. Literatura nam tu nudi zanimljive informacije iz raznih područja medicine.

Seksualna aktivnost može se smatrati značajnom tjelovježbom
Seksualna aktivnost se ispituje u kliničkim pokusima i kao intervencija u terapijske svrhe.

U nekim se istraživanjima ispituje učinak apstinencije od seksa na razne medicinske aspekte. Postoji uvjerenje da spolni odnos tijekom trudnoće izaziva nastanak kontrakcija, a time i trudova. Carbone i suradnici ispitali su stoga učinak seksualne aktivnosti žena na spontanu indukciju porođaja. Autori zaključuju da u žena s jednoplodnom, cefaličnom, niskorizičnom trudnoćom, spolni odnosi u terminu ne povećavaju značajno učestalost spontanog početka porođaja.

Seksualna aktivnost prije sportskih natjecanja ili apstinencija? Stefani i suradnici sustavno su pretražili literaturu na tu temu. U sustavni pregled uključili su devet istraživanja. Utjecaj seksualne aktivnosti u sportu, posebice prije sportskog natjecanja, proučava se posljednjih 60 godina. Mnoga pitanja se odnose na izvedbu sportaša nakon seksualne aktivnosti, a mnoga su neriješena. S obzirom na to da se vrhunskim natjecateljskim sportom bave mladi odrasli ljudi, pa su očekivanja vezana za uspjeh velika, ne čudi da mnoge zanima mogućnost lošijega sportskog uspjeha zbog seksualne aktivnosti. Autori zaključuju kako trenutačno nema dokaza o negativnom utjecaju seksualne aktivnosti na sportski učinak muškaraca i žena. Dok neki treneri i dalje naglašavaju važnost apstinencije, autori navode kako literatura ne podržava to uvjerenje. Nema dostupnih podataka o mogućim različitim učincima seksualne aktivnosti na različite sportove. Dostupni su neki podaci o mogućem psihološkom utjecaju seksualne aktivnosti na atletske performanse i svi podupiru pozitivan učinak ili, u najgorem slučaju, nikakav.

Mogu se naći različiti rezultati sustavnih pregleda o povezanosti seksualne aktivnosti i rizika od karcinoma prostate. 

Seksualna aktivnost kao tjelovježba? Frappier i suradnici ispitali su utrošak energije u kilokalorijama (kcal) tijekom seksualne aktivnosti u mladih zdravih parova u njihovom prirodnom okruženju i usporedili ga s vježbama izdržljivosti. Autori zaključuju kako njihovo istraživanje pokazuje da je potrošnja energije tijekom seksualne aktivnosti prosječno 85 kcal ili 3,6 kcal/ min i čini se da se provodi umjerenim intenzitetom u mladih zdravih muškaraca i žena. Ti rezultati, kažu autori, ukazuju da se seksualna aktivnost ponekad može smatrati značajnom vježbom. Štoviše, pišu autori, i muškarci i žene izvijestili su da je seksualna aktivnost bila vrlo ugodna i da im se više svidjela od 30-minutne vježbe na vrpci za trčanje.

Za seksualnu aktivnost se piše i da poboljšava zdravlje srca, smanjuje tlak, poboljšava imunosni sustav, smanjuje stres…, ali se u literaturi mogu naći i kontradiktorni rezultati. Stoga su za potvrdu tih tvrdnji potrebna nova, bolja istraživanja od postojećih. Do tada se možemo fokusirati na onih 85 kilokalorija kao neupitno koristan učinak.

Livia Puljak