x
x

Uzrokuje li seks glavobolju?

  23.07.2023.

Što je seks: primarna potreba, ugoda,prokreacija, dominacija, submisivnost, normalnost, abnormalnost, bliskost, distanciranost, bolest ili put do bolesti? Sve od navedenoga, ništa, ili ono što želite. Je li seks uvijek priželjkivana razbibriga/ugoda ili je i obveza (definirana potpisivanjem dokumenata i kulturološkim nasljeđem)? Kako najlakše izbjeći obvezu, a pri tome nikoga ne uvrijediti? Jednostavno, poslušati bake i opravdati se - glavoboljom.

Uzrokuje li seks glavobolju?

Međutim, rezultati nekih istraživanja objavljenih u eminentnim časopisima poput Headache (IF 4,041) i Cephalalgia (IF 6,075) tumače kako u značajnog broja bolesnica migrenska bol popušta djelomično ili potpuno za vrijeme seksa. U vrijeme kad Impact Factor ili čimbenik odjeka nekog znanstvenog časopisa klasificira publikacije u skupine važnih ili nevažnih, ove se informacije percipiraju kao znanstveno i klinički značajne. Do sličnih su rezultata došli i autori drugog istraživanja, što objašnjavaju ljekovitim učinkom endorfina i prolaktina. U posljednje se vrijeme puno govori o ulozi oksitocina i prolaktina na glavobolje. Prolaktin ima pronociceptivni učinak, dok oksitocin ima antinociceptivni učinak. Osim toga danas već dobro znamo kako oksitocin utječe na amigdala i razvijanje emocionalne bliskosti; možda se tu krije objašnjenje za djelomičan ili potpun prestanak migrenske boli?! Stoga autori potiču pacijente s glavoboljom na prakticiranje seksa kako bi glavobolja - barem popustila.

Struka također poznaje i, doduše rijedak, oblik glavobolje - glavobolju potaknutu seksom i/ili orgazmom. Etiologija je nejasna, a patofiziološki mehanizmi spekulativni. Neki je autori povezuju s kontrakcijom vratne muskulature, porastom krvnog tlaka i pulsa, dok trigeminovaskularna aktivacija izaziva vazodilataciju zbog lučenja upalnih neuropeptida što izaziva cerebrovaskularnu disregulaciju i bol. Podaci ukazuju kako osobe s ovim tipom glavobolje često pate od migrene. Zanimljivo je da je ovaj tip glavobolje nepredvidiv, bez obrasca ponavljanja i u prosjeku traje 24 do 72 sata (zaštitni mehanizam?). Zanimljiva bi bila istraživanja koja povezuju incidenciju ovog tipa glavobolje s okolnostima spolnog odnosa: isti/drugi partner(i), lokacija, strah od trudnoće, strah od seksa tijekom trudnoće, tzv. slučajan ili redovit seksualni susret, psihoemotivni status tijekom seksa i sl. Analizirajući ove parametre vjerojatno bi se došlo do zanimljivih zaključaka koji bi možda bolje povezali amigdala i naglu bol.

Sumirano: glavobolja je dobar i opravdan razlog za apstinenciju. Međutim, zabrinjava da i seks izaziva glavobolju (najčešće u iste skupine odabranih (ne)sretnic(k)a). Stari bi doktori ove pacijente atribuirali epitetom (donekle pejorativnim) - osjetljiva, hipersenzibilna.

Seks bi trebao biti razlog i izvor zadovoljstva, a ne glavobolje. Možda je problem u nama i našoj percepciji nas samih i naših partnera. S time se teže suočiti. Zato su, uostalom, analgetici na cijeni, a za one hrabrije psihoterapijske i seksološke seanse.

Ingrid Marton