x
x

Seksualni život nakon srčanog udara

  12.11.2019.

Na izvrsno posjećenoj 214. Gerontološkoj tribini, održanoj 05. studenog 2019. g., na temu Seksualni život nakon srčanog udara, predavanje je održao prof. dr. sc. Hrvoje Pintarić, dr. med., specijalist interne i hitne medicine, subspecijalist kardiologije.

Seksualni život nakon srčanog udara

U Hrvatskoj su u 2018. godini, u dobnoj skupini 65 i više godina, vodeći uzrok smrti bolesti cirkulacijskog sustava (23.048), što čini udio od 48% u ukupnom mortalitetu starijih.

Čimbenici rizika kardiovaskularnih bolesti (KVB) su hipertenzija, pušenje, pretilost (BMI >30 kg/kvadratnom metru), tjelesna neaktivnost, dislipidemia, šećerna bolest, mikroalbuminuria, dob (stariji od 55 za muškarce, te od 65 za žene), pozitivna obiteljska anamneza za KVB (elementi metaboličkog sindroma). Pacijenti koji traže medicinsku pomoć zbog seksualne disfunkcije često imaju pridružene kardiovaskularne bolesti.

Učestalost erektilne disfunkcije u bolesnika s kardiovaskularnim bolestima kreće se u rasponu od 42 - 75%. Nakon preboljenog infarkta srca preporuča se nastavak spolne aktivnosti nakon tri do četiri tjedna i to sa stalnim partnerom u primjerenim uvjetima. Posebno je istaknuta mogućnost pojave ozbiljnih komplikacija (sa smrtnim ishodom) kod osoba koje uzimaju nitroglicerinske preparate u kombinaciji sa sredstvima za liječenje erektilne disfunkcije.

Preboljeni srčani udar nije zapreka za normalan seksualan život ni kod muškaraca, ni kod žena.

Pripremila: Manuela Maltarić, mag. nutr.

Izvor: Nastavni zavod za javno zdravstvo, www.stampar.hr