x
x

Ako popijemo kolagen hoce li se obnoviti naša koža, kosa, nokti?

  17.05.2022.

Kolagen je najrasprostranjenija bjelančevina ljudskog tijela i čini trećinu svih bjelančevina u našem tijelu. Nalazi se u međustaničnoj tvari vezivnog tkiva. U velikim količinama nalazi se u koži, kosi, noktima, zglobovima, kostima, tetivama i hrskavici. Tijekom života smanjuje se količina elastina i kolagena koji su zaduženi za elastičnost i čvrstoću kože.

Ako popijemo kolagen hoce li se obnoviti naša koža, kosa, nokti?
U literaturi se može naći razmjerno malo kliničkih pokusa koji su istražili dermatološke učinke konzumacije kolagenskih peptida.

Tijekom života smanjuje se količina elastina i kolagena koji su zaduženi za elastičnost i čvrstoću kože. To je prirodan proces starenja koji se još naziva intrinsično starenje. 

U novije vrijeme povećava se zanimanje potrošača za suplementaciju kolagenom koji se reklamira kao čudotvorac u borbi protiv starenja i za njim trenutačno vlada velika potražnja među potrošačima. Pripravci kolagena proizvode se kuhanjem, filtriranjem i sušenjem vezivnog tkiva, kostiju, stopala i drugih dijelova životinja bogatih kolagenom koji su odbačeni nakon klanja ili obrade. Protein kolagena je stoga jeftin za proizvodnju. 

Kad se konzumira cjelovit protein kolagen, on se probavlja u našem tijelu i razgrađuje u aminokiseline koje se koriste za potrebu cijelog tijela, umjesto da ciljano učvršćuje kožu, kosu, nokte i vraća elastičnost kože. Novija generacija tih proizvoda su napitci sa sastojcima koji se nazivaju hidrolizirani kolagen, peptidi kolagena, kolagenski prekursori. Za takve se proizvode od kolagena napravi skupina peptida male molekulske mase, s enzimskim djelovanjem u kiselim ili alkaličnim medijima na specifičnoj temperaturi inkubacije. To su kolagenski proizvodi koji se lakše apsorbiraju u našem tijelu i koji izravno idu u kožu, kosu, nokte te ih tamo obnavljaju i pomlađuju.

Međutim, ostaje pitanje postoje li dokazi koji podržavaju reklame tvrtki i ciljeve potrošača. Iako neka istraživanja pokazuju kako dodatak kolagenu može poboljšati dermatološka svojstva, prema tim rezultatima trebamo biti vrlo, vrlo skeptični. U literaturi se može naći razmjerno malo kliničkih pokusa koji su istražili dermatološke učinke konzumacije kolagenskih peptida, a koji su i problematični zbog malog broja ispitanika u tim istraživanjima, varijabilnih rezultata, kratkog trajanja, subjektivnih ishoda (npr. ispitanici procjenjuju je li im koža sjajnija). U tim malobrojnim kliničkim pokusima većina tvrdnji koja se može naći u reklamama nije uopće ispitana. Stoga je bolje za sada uštedjeti novac i pričekati još malo da dobijemo bolje dokaze iz istraživanja o učinku tekućeg kolagena na izgled i mladolikost. 

Dok se čekaju bolji dokazi o čudotvornosti kolagena, možete učiniti brojne druge stvari za svoje zdravlje i mladolikost. Osim intrinsičnog starenja, postoji i ekstrinsično starenje na koje možemo utjecati svojim načinom života. Čimbenici iz okoliša koji pospješuju ekstrinsično starenje su lijekovi, pušenje i izloženost UV zračenju – fotostarenje. 

Livia Puljak