x
x

Primjena traneksamične kiseline u dermatologiji

  19.11.2023.

Traneksaminska kiselina (TXA) koristi se u dermatologiji kao terapeutsko i profilaktičko sredstvo. Oralna TXA pokazala se učinkovitom u liječenje melazme, iako se lokalna TXA pokazala manje učinkovitom, može se koristiti u kombinaciji s drugim terapijskim metodama kao što je microneedling. Može također biti učinkovita u liječenju blagih do umjerenih akni i rozaceje, no potrebna su daljnja istraživanja.

Primjena traneksamične kiseline u dermatologiji

Posljednjih godina sve se više koristi Traneksaminska kiselina (TXA) u dermatologiji kao terapeutsko i profilaktičko sredstvo. Traneksamična kiselina sintetski je derivat aminokiseline lizina, antifibrinolitika koji se prvenstveno rabi za smanjenje krvarenja u kirurškim zahvatima, traumi i stomatološkim zahvatima. Njezina protuupalna i antiangiogena svojstva, kao i sposobnost suzbijanja melanogeneze omogućili su upotrebu TXA u dermatologiji u liječenju kožnih stanja kao što su melazma, akne, poslijeupalna hiperpigmentacija, rozacea i angioedem.

Traneksamičnu kiselinu moguće je primijeniti na različite načine: oralno, lokalno i intradermalno te u kombinaciji s drugim metodama liječenja.

Ovaj pregledni članak objavljen u časopisu Acta clinica Croatica, prikazuje dokaze o učinkovitosti traneksamične kiseline u liječenju različitih kožnih poremećaja.

Klara Gaćina, Anđela Krstanović Ćosić