x
x

Smjernice za dijagnozu i liječenje bolesnica s rakom tijela maternice

  29.12.2021.

Kliničke smjernice za dijagnozu, liječenje i praćenje bolesnica oboljelih od zloćudnih tumora tijela maternice objavljene su u Liječničkom vjesniku.

Smjernice za dijagnozu i liječenje bolesnica s rakom tijela maternice
Ove kliničke upute pisane su u cilju postizanja najviših standarda i ujednačenja postupaka u dijagnosticiranju, liječenju i praćenju bolesnica sa zloćudnim tumorima tijela maternice u Republici Hrvatskoj.

Rak tijela maternice, prema zadnjim podatcima Registra za rak iz 2017. godine u Republici Hrvatskoj, nalazi se na četvrtom mjestu po učestalosti, a na osmom mjestu po smrtnosti. Najčešće se dijagnosticira u postmenopauzalnih žena, većinom u dobi od 50. do 79. godine života. Dijagnoza karcinoma endometrija utvrđuje se patohistološkom analizom kiretmana ili bioptata sluznice maternice, a stupanj proširenosti bolesti primjenom slikovnih metoda. U većine bolesnica bolest se otkriva u lokaliziranom stadiju te se uspješno liječi operativno, a ovisno o patohistološkom nalazu i primjenom odgovarajuće adjuvantne terapije. Lokalno uznapredovala bolest najčešće se liječi operativno uz adjuvantnu terapiju, a metastatska primjenom kemoterapije ili hormonske terapije. Mezenhimalni tumori tijela maternice liječe se operativno uz dodatak sistemske terapije adjuvantno ili samo sistemskom terapijom u slučaju diseminirane bolesti. Ove kliničke upute pisane su u cilju postizanja najviših standarda i ujednačenja postupaka u dijagnosticiranju, liječenju i praćenju bolesnica sa zloćudnim tumorima tijela maternice u Republici Hrvatskoj.

Ana Fröbe, Blanka Jakšić, Višnja Matković, Herman Haller, Branka Petrić Miše, Dražan Butorac, Goran Vujić, Marina Kos, Tihana Boraska Jelavić, Snježana Tomić, Vanda Paradžik Pašalić, Ante Ćorušić, Ani Mihaljević Ferari, Ivana Canjko, Angela Prgomet Sečan, Danijela Vrdoljak Mozetić, Tanja Leniček, Gordana Lovrenčić-Prpić, Anastazija Aleksandrova Stanojević, Eduard Vrdoljak