x
x

Hrvatsko gospodarstvo i perspektive zdravstvenog sustava

  08.02.2018.

U srijedu je u Zagrebu održana konferencija "Hrvatsko gospodarstvo i perspektive zdravstvenog sustava" tijekom koje je ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio kako je zdravstveni sustav lani smanjio ukupni dug s više od 8 milijardi kuna na 7,5 milijardi kuna.

Hrvatsko gospodarstvo i perspektive zdravstvenog sustava

Konferenciju su organizirali Zaklada Hrvatskog državnog zavjeta i organizacija „Konrad Adenauer“.

U Hrvatskoj se za zdravstvo po stanovniku izdvaja 681 euro godišnje, u Sloveniji dvostruko više, 1.546 eura, dok su u razvijenim zemljama izdvajanja značajno veća. Tako se u Njemačkoj po stanovniku za zdravstvo izdvaja 3.973 eura, u Velikoj Britaniji 3.448, a u Švicarskoj čak 7.361 euro godišnje.

Zdravstveni sustav Hrvatske niti nakon 27 godina nije doživio ozbiljniju preobrazbu u odnosu na organizaciju u prethodnoj državi. Iste probleme, liste čekanja, dugovi, neracionalnost, nezadovoljstvo pacijenata i medicinskog osoblja, konstanta su koje možemo naći u medijima i 1975. i 1985. godine kao i danas. Sve promjene koje su donesene, zaokruživale su određena razdoblja bez pomaka. Tako primjerice 2000. HZZO ulazi u riznicu, a 2015. godine iz nje izlazi. Brojne su tako promjene po načelu pokušaja – pogreške i vraćanje na prethodno.