x
x

Povezanost indeksa tjelesne mase i težine COVID-19

  10.05.2021.

Pretilost predstavlja glavni rizični čimbenik za nepovoljne ishode nakon infekcije SARS-CoV-2 virusom. Početkom pandemije izazvane ovim virusom, stručnjaci su isticali pretilost kao klinički značajan čimbenik rizika za teški oblik COVID-19 bolesti.

Povezanost indeksa tjelesne mase i težine COVID-19
Dugoročno gledano, ova otkrića ističu potrebu za provođenjem intervencija kako bi se postigla zdrava tjelesna masa na razini populacije.

Višestruka ispitivanja podržala su ovu teoriju, a do danas je objavljeno nekoliko sustavnih preglednih radova i meta analiza na tu temu. U gotovo svim studijama ispitivali su se ishodi pacijenata primljenih u bolnicu i uspoređivao se prelazak na jedinicu intenzivne njege ili učestalost smrtnog ishoda između pacijenata sa i bez pretilosti. Budući da bi i sama pretilost ili težina COVID-19 bolesti mogla zahtijevati prijem u bolnicu, povezanost ovih čimbenika može biti lažna. Iz tog razloga, znanstvenici su proveli veliku, reprezentativnu kohortnu studiju na čak 6,9 milijuna ljudi u Engleskoj. Nastojali su utvrditi povezanost između indeksa tjelese mase (ITM) i teških ishoda COVID-19 bolesti te istražiti interakcije s demografskim karakteristikama i drugim poznatim čimbenicima rizika.

U ovom prospektivnom kohortnom istraživanju znanstvenici su prikupili podatke pacijenata u dobi od 20 godina i starije koji su bili registrirani u bazi podataka između 24. siječnja 2020. i 30. travnja 2020. godine, s dostupnim podacima o indeksu tjelesne mase. Izdvojeni podaci uključivali su demografske i kliničke podatke povezane s bazom podataka javnog zdravstva Engleske o pozitivnim rezultatima COVID-19 testa i potvrdama o smrti iz Ureda državne statistike.

Tijekom navedenog razdoblja zabilježena su 13 503 bolnička prijema zbog COVID-19 bolesti, 1 601 prijem u jedinicu intenzivne njege i 5 479 smrtnih slučajeva zbog COVID-19 bolesti. Većina osoba s teškim oblikom COVID-19 bolesti bila je u dobi od 60 godina ili više.

Znanstvenici su pronašli značajnu pozitivnu linearnu povezanost između povećanja indeksa tjelesne mase i prijema na jedinicu intenzivne njege zbog COVID-19 bolesti, sa značajno većim rizikom za svako povećanje indeksa tjelesne mase.

Također, uočili su povezanost u obliku slova J između povećanja indeksa tjelesne mase i prijema u bolnicu ili smrti zbog COVID-19 bolesti, s povećanim rizicima za osobe s indeksom tjelesne mase od 20 kg/m2 ili manjim i približno linearnim povećanjem rizika za osobe s indeksom tjelesne mase većim od 23 kg/m2 za prijem u bolnicu. Međutim, rizik od smrti povećao se samo kod osoba s indeksom tjelesne mase većim od 28 kg/m2. Ti su ishodi uglavnom bili neovisni o drugim zdravstvenim stanjima, uključujući šećernu bolest tipa 2.

Rezultati ove velike populacijske kohortne studije naglašavaju kako je prekomjerna tjelesna masa povezana sa znatno povećanim rizicima od teških ishoda COVID-19 bolesti i jedan je od najvažnijih do danas utvrđenih čimbenika rizika koji se mogu mijenjati. Iako još uvijek nije dokazano, intervencije u cilju smanjenja tjelesne mase mogu rezultirati smanjenjem rizika od teških ishoda COVID-19 bolesti kod pojedinaca. Dugoročno gledano, ova otkrića ističu potrebu za provođenjem intervencija kako bi se postigla zdrava tjelesna masa na razini populacije.

Izvor: The Lancet