x
x

Iskustva iz supervizije putem interneta u transkulturalnom kontekstu

  Ana Lončar Knutsen, dr. med. spec. psihijatar, grupni analitičar

  16.08.2018.

Članak opisuje tijek supervizije grupno analitičke psihoterapije u ranoj fazi razvoja grupe. Supervizija se odvijala putem interneta i kroz redovite sastanke uživo. Supervizija se odvijala u transkulturalnom okruženju - psihoterapijska grupa s voditeljem/supervizantom se nalazila u Danskoj, a superivzijska grupa sa supervizorom u Hrvatskoj.

Iskustva iz supervizije putem interneta u transkulturalnom kontekstu

Ubrzan tehnološki razvoj tijekom posljednja dva desetljeća omogućio je široku primjenu video-konferencijskih poziva putem interneta u svrhu edukacije, supervizije i stručne suradnje na području psihoterapije. Upotreba video konferencijskih poziva omogućava susret, učenje i razmjenu među velikim brojem stručnjaka. Na taj je način moguće zaobići izolaciju uzrokovanu geografskom udaljenošću ili ekonomskim problemima. Istovremeno su video-konferencijski pozivi povezani sa specifičnim izazovima - poput smetnji i prekida internetske veze. Pretraživanje literature upućuje kako se video konferencijski pozivi koriste u gotovo svim modalitetima psihoterapijskog rada, uključujući grupnu analizu i psihoanalizu.

U članku su predstavljena vlastita iskustva iz edukacije iz grupne analize u Institutu za grupnu analizu Zagreb (IGA Zagreb). Nakon dovršene prve 4 godine edukacije preselila sam iz Hrvatske u Dansku. U tom sam trenutku bila dovršila vlastitu analizu u grupi, teorijske seminare i dio supervizije psihoterapijskog rada. Nakon dvije godine u Danskoj je proces početne prilagodbe priveden kraju. Moje znanje Danskog jezika i profesionalna situacija su postali dovoljno dobri za bavljenje grupnom analizom. U dogovoru s IGA Zagreb odlučeno je da posljednji dio edukacije iz grupne analize provedem supervizijom putem Interneta. Članak se bavi supervizijskim procesom, koji je bio vrlo korisno iskustvo, kako zbog svog specifičnog tijeka, tako i zbog toga što se odvijao s odgodom u odnosu na ostatak edukacije.