x
x

Velika genetska studija pronalazi gene povezane s ovisnošću o kanabisu

  23.11.2023.

Analizirajući genome više od milijun ljudi, istraživači su identificirali dijelove DNK koji bi mogli biti povezani s ovisnošću o kanabisu. Također su otkrili da su neke od istih regija u genomu povezane s drugim zdravstvenim stanjima, poput raka pluća i shizofrenije.

Velika genetska studija pronalazi gene povezane s ovisnošću o kanabisu

Studija o povezanosti poremećaja konzumacije kanabisa na genomima više predaka daje uvid u biologiju bolesti i implikacije na javno zdravlje, objavljena je u Nature Genetics.

Rekreacijsko uzimanje kanabisa legalno je u najmanje 8 zemalja, a 48 zemalja legaliziralo je medicinsku upotrebu droge za stanja uključujući kroničnu bol, rak i epilepsiju. No jedna trećina ljudi koji uzimaju kanabis na kraju postanu ovisni ili koriste drogu na način koji je štetan za njihovo zdravlje. Prethodne studije pokazale su da postoji genetska komponenta i pokazale su veze između problematične upotrebe kanabisa i nekih vrsta raka i psihijatrijskih poremećaja.

Na uzimanje droga i ovisnost mogu utjecati i ljudski geni i njihova okolina, što ih čini iznimno teškim za proučavanje. Ali tim autora je uspio graditi studiju na podacima iz prethodnog rada uključivanjem genetskih informacija iz dodatnih izvora, pretežno Programa za milijune veterana — biobanke sa sjedištem u SAD-u s velikom genetskom bazom podataka koja ima za cilj poboljšati zdravstvenu skrb za bivše pripadnike vojne službe. Analiza je obuhvatila i više etničkih skupina, što je prva genetska studija koja se bavi zlouporabom kanabisa.

Osim identificiranja regija genoma koje bi mogle biti uključene, istraživači su uočili dvosmjernu vezu između prekomjerne upotrebe kanabisa i shizofrenije, što znači da ta dva stanja mogu utjecati jedno na drugo. Ta bi se vrsta genetskih podataka ispitanih u studiji mogla koristiti u budućnosti za identifikaciju i podršku osobama s povećanim rizikom od razvoja psihijatrijskih poremećaja zbog upotrebe kanabisa.

Više informacija o biološkim mehanizmima koji povezuju upotrebu kanabisa sa zdravstvenim stanjima pružit će bolju bazu dokaza za politiku i medicinsku praksu.