x
x

Zdrava prehrana smanjuje simptome depresije

  Marija Škrlec, mag. pharm

  06.01.2020.

Mladi odrasli ljudi s depresijom mogu osjetiti poboljšanja nakon kratke prehrambene intervencije, pokazalo je malo nasumično ispitivanje.

Zdrava prehrana smanjuje simptome depresije

U Australiji je otprilike 100 mladih (u dobi od 17 do 35 godina) s umjerenim do teškim simptomima depresije i lošim prehrambenim navikama randomizirano na prehrambenu intervenciju ili njihovu uobičajenu prehranu. Sudionici u interventnoj skupini dobili su upute da smanje unos prerađene hrane i povećaju unos povrća, voća, integralnih žitarica, zdravih bjelančevina, nezaslađenih mliječnih proizvoda, maslinovog ulja, kurkume i cimeta.

Nakon 21 dana interventna skupina imala je manje depresivnih simptoma u odnosu na kontrolnu skupinu te također i manje simptoma poput tjeskobe i stresa.

Intervencija je uključivala mali stupanj interakcija osobnog kontakta i vrlo malo troškova ili rizika, tako da postoji malo nedostataka usvajanja ovog pristupa za poboljšanje raspoloženja. Također, na ovaj način može se znatno poboljšati ne samo raspoloženje, nego i tjelesno zdravlje pojedinca.