x
x

Pasivno pušenje i simptomi depresije kod adolescenata

  Nikolina Kvesić, cand. mag. pharm

  05.03.2020.

Tinejdžeri koji ne puše, a redovito su izloženi duhanskom dimu kao pasivni pušači, češće pokazuju simptome depresije pokazalo je istraživanje u 22 zemlje s niskim i srednjim dohotkom.

Pasivno pušenje i simptomi depresije kod adolescenata

Jacobov tim analizirao je javno dostupne podatke iz godišnjih ispitivanja zdravlja učenika u razdoblju od 2003. - 2008. godine.

Između ostalog, u upitniku je bilo pitanje koliko su dana adolescenti bili izloženi duhanskom dimu tijekom proteklog tjedna.

Depresivni simptomi su procijenjeni pitanjem: "Jeste li se tijekom posljednjih 12 mjeseci osjećali tako tužno ili beznadno gotovo svaki dan, dva tjedna ili više tjedana za redom, da ste prestali raditi uobičajene aktivnosti?"

Među 37.505 sudionika nepušača, u dobi od 12 do 15 godina, 23% je bilo onih koji nisu bili izloženi pasivnom pušenju, a izvijestili su o depresivnim simptomima, u usporedbi s 29% adolescenata koji su bili izloženi pasivnom pušenju svaki dan u posljednjih tjedan dana.

Nakon prilagođavanja rezultata prema dobi, obiteljskoj razini siromaštva i drugim faktorima koji mogu utjecati na rizik od depresije, istraživači su izračunali da djeca izložena pasivnom pušenju 3 - 6 dana u tjednu imaju 38% veću vjerojatnost da pokažu simptome depresije, a djeca izložena 7 dana u tjednu čak 68%, u usporedbi s djecom koja nisu bila izložena dimu cigarete.

Postoji nekoliko čimbenika koji bi mogli biti okidač depresivnih simptoma, a to su stres uzrokovan fizičkim nelagodama poput kašlja ili iritacije očiju te pasivna izloženost nikotinu koja može utjecati na neurotransmitere.

Autori su priznali da studija nije savršena jer su im tijekom istraživanja nedostajali podaci o drugim čimbenicima koji bi mogli utjecati na rizik od depresije, poput obiteljske povijesti mentalnog zdravlja, te detalji o mjestu, trajanju i intenzitetu pasivne izloženosti duhanskom dimu.

Izvor: REUTERS