x
x

Protuupalni lijekovi i depresija

  Marija Škrlec, mag. pharm

  17.11.2019.

Protuupalna sredstva mogu pomoći u liječenju velikih depresivnih poremećaja, pokazala je metaanaliza.

Protuupalni lijekovi i depresija

Analiza je uključivala otprilike 30 randomiziranih ispitivanja koja su uspoređivala protuupalna sredstva s placebom kao monoterapijom ili dodatnim liječenjem velikih depresivnih poremećaja u više od 1600 odraslih. Otprilike polovina studija odnosila se na omega-3 masne kiseline, dok su u ostatku ispitivani celekoksib, statini, minociklin, modafinil, pioglitazon i N-acetilcistein.

Općenito, primarni ishod - promjena rezultata depresije od početne vrijednosti do praćenja - značajno je pogodovala protuupalnim agensima u odnosu na placebo. Također su i stope odgovora i remisije pogodovale protuupalnim sredstvima. U subanalizi, celekoksib, omega-3 masne kiseline, statini i minociklin pokazali su značajne koristi, dok su podaci za ostale lijekove bili ograničeni. Adjuvantno liječenje protuupalnim lijekovima činilo se učinkovitijim od monoterapije.

Protuupalna sredstva pokazala su obećavajuće učinke za liječenje velikih depresivnih poremećaja. Međutim, zbog kroničnog tijeka bolesti, trebalo bi dodatno istražiti kvalitetu života i štetnih učinaka.