x
x

Najbolji vodeni projekt u Hrvatskoj

  18.06.2018.

U petak je na Bledu završen tradicionalni međunarodni Bledski festival vode koji je ponovno pokazao da je idealna platforma za povezivanje različitih javnih i privatnih organizacija te stručnjaka. Dodjela nagrada za najbolje inovacije u vezi vode otkrila je brojne dobre prakse i projekte koje bi trebalo slijediti.

Najbolji vodeni projekt u Hrvatskoj

Nagradu za najbolji vodeni projekt među velikim tvrtkama primila je hrvatska tvrtka Ericsson Nikola Tesla d.d. Ona je u suradnji s Institutom Andrija Štampar, obrazovnim institutom za javno zdravlje i startup tvrtkom Freewa, koja djeluje u okviru zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike (FER), pripremila projekt WaterQ koji promiče dostupnost pitke vode i zaštitu prirodnih resursa i njihov održivi razvoj. 

Projekt WaterQ  zasnovan je na aktivnom sudjelovanju javnosti i znanstvene sfere, jer koristi tehnologije masovnog mapiranja, masovnog financiranja te komuniciranja s državljanima na jedinstven način - za zaštitu okoliša i vodnih resursa.

Na FER-u su razvili automatske senzore koji putem mobilne veze omogućuju prikupljanje niza podataka o okolišu i vodi, a te podatke temeljito analizira napredna platforma eEnvironment, podržana tehnologijom strojnog učenja.

Mobilna aplikacija Freewa vodi brigu o uključenosti stanovništva, a institut je pridonio raznim algoritmima za procjenu rizika i pitke vode. Više detalja o projektu WaterQ možete pronaći na mrežnoj stranici www.waterq.info.

Izvor: www.stampar.hr