x
x

Svjetski dan voda 2023.

  22.03.2023.

„Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“ ovogodišnja je tema za Svjetski dan voda. Obilježava se svake godine 22. ožujka kako bi se skrenula pozornost ljudi diljem svijeta na važnost očuvanja vode.

Svjetski dan voda 2023.

Ovogodišnji Svjetski dan voda govori o potrebi ubrzavanju promjena koje su nužne kako bi se riješila kriza povezana s vodom i kanalizacijom. Kako voda utječe na sve nas, svi moramo nešto poduzeti. Uključujući i tebe!

Vi i vaša obitelj, škole i zajednice, možete promijeniti način na koji koristite, trošite i upravljate vodom u svojim životima.

Milijarde ljudi, veliki broj škola, tvrtki, zdravstvenih ustanova, farmi i tvornica nemaju čistu vodu koja im je potrebna.

Na internet stranici Ujedinjenih naroda  možete napraviti/označiti popis osobnih obveza kojima bi utjecali na rješavanje krize povezan s vodom i kanalizacijom.

Vaše obveze bit će dodane UN-ovoj Akcijskoj agendi za vodu (engl. Water Action Agenda). Ista će biti pokrenuta na UN-ovoj Konferenciji o vodi 2023. – prvom događaju takve vrste nakon gotovo 50 godina. Konferencija će se održati u periodu od 22. do 24. ožujka 2023. godine u New Yorku. Više informacija dostupno je na linku: https://sdgs.un.org/conferences/water2023

Ovo je trenutak koji se događa jednom u generaciji gdje se svijet ujedinjuje oko vode.

Postoji drevna kratka priča naroda Quechua u Peruu.

Jednog dana buknuo je požar u šumi.

Sve životinje su pobjegle spašavajući svoje živote.

U jednom trenutku stajali su na rubu plamena, prestravljeni i tužni.

Iznad njih, kolibrić je letio naprijed-nazad do vatre, uvijek iznova.

Veće životinje su ga pitale, „ Što to radiš?“

„Letim do jezera po vodu da pomognem ugasiti požar“ odgovorio je kolibrić.

Životinje su mu se smijale i rekle, „Ne možeš ugasiti ovaj požar!“

Kolibrić je odgovorio, „Činim što mogu!“

Radnje koje poduzmete, ma koliko male bile, pomoći će u rješavanju krize s vodom.