x
x

Kako spriječiti utapanje?

  18.10.2022.

Utapanje je nedovoljno istražen javnozdravstveni problem, posebno u zemljama s niskim i srednjim dohotkom. Međutim, postoje mjere utemeljene na dokazima koje se mogu primijeniti kako bi se spriječilo utapanje.

Kako spriječiti utapanje?
Područje sigurnosti plivanja pretjerano se oslanja na obrazovanje, a potvrđeno je da samo prilagodba okoliša i zakonski propisi mogu smanjiti morbiditet i mortalitet povezan s utapanjem.

Je li utapanje češće kod muškaraca ili kod žena?

U svim su zemljama spol i dob identificirani kao glavni čimbenici povezani s rizikom od utapanja. Stope smrtonosnog utapanja u SAD-u među muškarcima su najmanje dvostruko veće od onih kod žena i to tijekom cijelog života, utvrđeno je 2020. Stope utapanja među adolescentima i mladim odraslim muškarcima (od 15 do 24 godine) bile su približno 5 puta više u odnosu na adolescentice i mlade žene.

Kako dob korelira sa stopom utapanja?

Stope smrtonosnog utapanja su više kod vrlo male djece u odnosu na bilo koju drugu dobnu skupinu. U SAD-u 2020. stopa smrtonosnog utapanja među djecom u dobi od 1 do 4 godine bila je 2,70 smrtnih slučajeva na 100 000, u usporedbi s 0,44 na 100 000 među djecom u dobi od 10 do 14 godina. Stope imaju tendenciju povećanja u odrasloj dobi, a vrhunac je među vrlo starim osobama.

Koje okolnosti dovode do utapanja?

Većina smrtonosnih utapanja kod dojenčadi koja samostalno ne napuštaju svoje domove zabilježena je u kadama. Djeca mlađa od 14 godina najvjerojatnije će se utopiti u bazenima, dok su tinejdžeri i odrasli skloni utapanju u prirodnim vodama. U kadama se najčešće utapaju i starije žene, kao i osobe s epilepsijom. Otprilike 10 do 30% smrtonosnih utapanja može se pripisati istodobnoj uporabi alkohola. U SAD-u se često pretpostavlja da su utapanja posljedica rekreacijskih aktivnosti. Međutim, industrija komercijalnog ribolova ima stopu profesionalne smrtnosti koja je 29 puta viša od nacionalnog prosjeka među svim radnicima, a većina smrtnih slučajeva u toj industriji je zbog utapanja.

Koje korake možemo poduzeti kako bi spriječili utapanje?

Kako bi se zaštitile ranjive skupine, preporučuje se postavljanje fizičkih barijera gdje god je to moguće. U Australiji je, primjerice, četverostrana (tj. perimetarska) ograda oko stambenih bazena smaljila utapanja male djece za 83%. Dobro izrađeno zakonodavstvo može dovesti do povećanja broja ograda. Kako djeca stare i odlaze dalje od kuće, veća je vjerojatnost da će biti izložena vodenim površinama u društvu svojih vršnjaka, što može dovesti do povećanog rizika od utapanja. Staratelji mogu voditi stariju djecu na područja za kupanje sa spasiocima i pobrinuti se da djeca razumiju da čak i ljudi koji znaju plivati trebaju kada su na vodi uvijek nositi osobne plutajuće naprave koje je odobrila Obalna straža SAD-a. Zakonodavstvo može biti učinkovito sredstvo za povećanu uporabu prsluka za spašavanje među muškarcima, koji će slabije slijediti preporuke u odnosu na žene. Opisani su neki obećavajući obrazovni pristupi, uključujući podučavanje roditelja kako zaštititi svoju djecu od utapanja i uvjeravanje odraslih da nose osobna sredstva za plutanje. Međutim, područje sigurnosti plivanja pretjerano se oslanja na obrazovanje, a potvrđeno je da samo prilagodba okoliša i zakonski propisi mogu smanjiti morbiditet i mortalitet povezan s utapanjem.