x
x

Anti-IL5 terapije za astmu

  22.05.2018.

Sudionici s teškom astmom, koji su imali veliki broj određene vrste upalnih stanica (eozinofila) u krvi, imali su koristi od uzimanja mepolizumaba, reslizumaba ili benralizumaba u vidu smanjenja učestalosti napada astme.

Anti-IL5 terapije za astmu

Istraživačko pitanje

U ovom Cochraneovom sustavnom pregledu literature analizirali smo dokaze iz istraživanja u kojima je ispitano može li primjena novih lijekova mepolizumaba, reslizumaba ili benralizumaba uz standardnu terapiju (npr. inhalacijski kortikosteroidi i kombinirane inhalacije) biti bolja u odnosu na placebo u oboljelih od astme.

Dosadašnje spoznaje

Astma je upalna plućna bolest koju obilježava suženje dišnih putova, otežano disanje, stezanje u prsima i smanjenje kvaliteta života. Do 2025. godine, procjenjuje se da će biti oko 400 milijuna ljudi s astmom diljem svijeta. Mepolizumab, reslizumab i benralizumab su novi lijjekovi koji djeluju protiv interleukina 5 (anti-IL5 lijekovi) koji mogu smanjiti simptome astme.

Obilježja uključenih istraživanja

Trinaest studija usporedilo je mepolizumab, reslizumab ili benralizumab s placebom u 6000 osoba s astmom, od kojih je većina imala tešku bolest. Rezultati su sažeti u odnosu na pojavu napada astme koji zahtijevaju dodatni tretman, kvalitetu života, plućne testove, učinke na krvne biomarkere i nuspojave.

Ključni rezultati

Sudionici s teškom astmom, koji su imali veliki broj određene vrste upalnih stanica (eozinofila) u krvi, imali su koristi od uzimanja mepolizumaba, reslizumaba ili benralizumaba u vidu smanjenja učestalosti napada astme. Nađeno je poboljšanje u kvalitetu života i testovima disanja, ali u tako maloj mjeri da ga bolesnici nisu mogli osjetiti. Istraživači dijele mišljenje međunarodnih smjernica koje kažu da se ti lijekovi mogu dodati standardnoj terapiji u osoba s teškom astmom. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja da bi se razjasnili neki aspekti, kao što je procjena odgovora na liječenje i dužina potrebne terapije.

Kvaliteta dokaza

Dokazi uključeni u ovaj pregled su dobiveni iz vrlo dobro ustrojenih studija. Analizirane studije su imale nizak rizik od pristranosti. Kvaliteta dokaza je visoka do umjerena.

Bilješka o prijevodu: 

Hrvatski Cochrane
Prevela: Jasna Kusturica
Ovaj sažetak preveden je u okviru volonterskog projekta prevođenja Cochrane sažetaka. Uključite se u projekt i pomozite nam u prevođenju brojnih preostalih Cochrane sažetaka koji su još uvijek dostupni samo na engleskom jeziku. Kontakt: cochrane_croatia@mefst.hr