x
x

135 godina studija farmacije na Sveučilištu u Zagrebu

  26.09.2017.

Svečanom akademijom koja je održana u Hotelu Westin, 26. rujna 2017., pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar-Kitarović, završilo je obilježavanje 135. obljetnice Farmaceutsko biokemijskog fakulteta, jednog od prvih, osnovanih u okviru Zagrebačkog sveučilišta, najstarijeg u Hrvatskoj.

135 godina studija farmacije na Sveučilištu u Zagrebu

Da bismo danas znali odrediti put u budućnost, moramo razumjeti i poštivati prošlost, jer iz nje svatko od nas može puno naučiti. U povijesti se, kao i u životu, ništa ne događa slučajno.

Dana 10. listopada 1882. car Franjo Josip I. je napisao: „Odobravam uvođenje farmaceutskog učevnog tečaja (studija farmacije) na po meni nazvanom sveučilištu u Zagrebu, po važećim studijskim i ispitnim propisima“.  Ta kratka obavijest, od svega nekoliko redaka, odredila je razvoj farmaceutske struke u našoj zemlji sve do današnjih dana.

Da su prve ljekarne na tlu Hrvatske, otvorene na području Trogira (1271.), Dubrovnika, Splita, Zadra te nešto kasnije Zagreba, većina nas sigurno zna, no nije naodmet prisjetiti se da je najčuvenija od njih svakako samostanska ljekarna Male braće u Dubrovniku, koja neprekidno radi sedam stotina godina! To je jedinstven slučaj u povijesti farmacije da je jedna ljekarna preživjela sve razvojne faze, od mračnog srednjeg vijeka do sadašnjeg vremena.