x
x

Andrologija u urologiji – kako poboljšati erektilnu disfunkciju u starijoj život

  24.08.2017.

Uzroci erektilne disfunkcije (ED) su psihološki i organski ili pak najčešće mješoviti. Incidencija i prevalencija ED-a raste sa starijom životnom dobi.

Andrologija u urologiji – kako poboljšati erektilnu disfunkciju u starijoj život

Razlog tome su procesi povezani sa starenjem, snižene vrijednosti testosterona, ateroskleroza, druge kronične bolesti i uzimanje raznih lijekova.
Posebno mjesto u dijagnostici i liječenju zauzimaju bolesnici sa srčanim tegobama. ED je „biljeg“ u otkrivanju srčanih bolesnika, a pojavljuje se prosječno 3–5 godina prije prvih srčanih tegoba. Liječenje ED-a je danas uspješno te je većina bolesnika zadovoljna svojim spolnim životom.

Zahvaljujući modernoj i brzoj dijagnostici u današnje se vrijeme može uspješno liječiti. Međutim, nikako se ne smije zanemariti promjenu životnih navika i stila života te obratiti pozornost na druge bolesti koje je potrebno liječiti ne bi li se poboljšalo erektilnu funkciju u starijoj životnoj dobi. Kad „zakažu” konzervativne metode liječenja ED-a postoje tri uspješna stupnja liječenja koja u konačnici poboljšavaju kvalitetu života muškarca i žene zajedno.

MEDIX  2017;124/125:151-3.(pdf)

Preuzeto s portala www.kardio.hr