x
x

Obljetnica 50 godina hemodijalize u Splitu

  22.12.2022.

Ove godine obilježava se 50 godina od provođenje prve hemodijalize u Splitu, odnosno začetka današnjeg modernog dijaliznog centra.

Obljetnica 50 godina hemodijalize u Splitu

Hemodijaliza je metoda kojom se  odstranjivanjem štetnih tvari i viška tekućine iz organizma omogućava život bolesnicima sa zatajenjem bubrega. Pod vodstvom entuzijasta prof. dr. sc. Vladimira Polića, dana 12. prosinca 1972. godine na Internom odjelu Opće bolnice Split izvršen je prvi postupak hemodijalize, nakon čega su donacijama nabavljena četiri „umjetna bubrega“ smještena u još nedovršenom dijelu paviljona Opće bolnice na Firulama. Tek dvije godine kasnije (1974.) pri Odsjeku za nefrologiju otvara se Jedinica za hemodijalizu. Zbog manjka potrošnog materijala (kemikalije, otopine, membrane) jedinica u početcima nije radila u punom kapacitetu. Tijekom prvih 5 godina  liječeno je 79 bolesnika (od toga 18 bolesnika s akutnim zatajenjem bubrega) i provedeno je ukupno 10.745 dijaliza. S vremenom je jedinica hemodijalize u Splitu rasla i razvijala se u skladu sa svim modernim dostignućima medicine.

Današnji Odjel hemodijalize funkcionira u sklopu Zavoda za nefrologiju i hemodijalizu Klinike za unutarnje bolesti, a nalazi se na lokalitetu Križine, s 35 priključnih mjesta za dijalizne aparate, te male prostorije za dijalizu s 3 priključna mjesta na lokalitetu Firule. Koriste se najsuvremeniji aparati za hemodijalizu, kontinuirano nadomještanje bubrežne funkcije, plazmaferezu i pripremu vode za dijalizu. Kroz redovni rad u tri smjene u centru  se dijalizira između 130 i 140 kroničnih bolesnika, uz akutne dijalize bolesnika hospitaliziranih u KBC-u Split. Godišnje se provede oko 20.000 postupaka hemodijalize, od toga oko 2.000 akutnih hemodijaliza, zatim 1.500-2.000 postupaka kontinuirane metode bubrežnog nadomještanja u Jedinicama intenzivnog liječenja i preko 200 postupaka plazmafereze. Pored hemodijalize, bolesnici s bubrežnim otkazom liječe se i  metodom trbušne (peritonejske) dijalize (trenutačno 18 bolesnika), a tijekom ljetnih mjeseci pružaju se i usluge hemodijalize za turiste.

Dijaliza se u početku provodila s ciljem održavanja bolesnika s bubrežnim otkazom na životu. Napretkom medicine i razvojem tehnologije poboljšala se kvaliteta života ove populacije bolesnika, a metoda koja je prvotno predstavljala trajni i doživotni način nadomjesnog liječenja s vremenom je postala most do transplantacije bubrežnog presatka. Transplantacija bubrega je metoda koja pruža značajno bolju kvalitetu života i bolje preživljenje nego ostale metode nadomjesnog liječenja (hemodijaliza i peritonejska dijaliza), ali se ovom metodom, nažalost, ne mogu liječiti svi bolesnici. U tijeku su pripreme za provođenje programa transplantacije bubrega u KBC-u Split. 

Izvor: KBC Split