x
x

Znamo li koje lijekove i dodatke prehrani uzimaju naši stariji pacijenti?

  Klara Čičić, dr. med.

  04.04.2016.

Uzimanje lijekova i dodataka prehrani, kao i njihova interakcija, povećala se od 2005. godine. Čak 15% starijih osoba su pod potencijalnim rizikom za ozbiljne interakcije lijekova, objavljeno je u časopisu JAMA. Potrebno je stoga povećati sigurnost uzimanja lijekova, poboljšati komunikaciju s pacijentima i nastojati smanjiti rizik polipragmazije i interakcija lijekova.

Znamo li koje lijekove i dodatke prehrani uzimaju naši stariji pacijenti?

Istovremena primjena 5 ili više lijekova porasla je s 31% na 36%. Prevalencija uzimanja nadomjesnih priravaka porasla je s 52% na 64%. Porasla je također uporaba statina, antitrombotika i omega-3 masnih kiselina. Postotak starijih koji su pod rizikom za ozbiljne interakcije lijekova porastao je s 8 na 15%.

Autori su intervjuirali preko 4000 starijih osoba, njih 2400 u razdoblju 2005.-2006. godine, i oko 2200 2010.-2011. godine te su usporedili rezultate. Također su analizirali nacionalne podatke i otkrili da četvrtina starijih u Americi ne govori svojim liječnicina o biljnim i/ili nadomjesnim pripravcima koje kupuju i redovito koriste, a kao razlog tomu navode da ih liječnici ne pitaju ili smatraju da je to nevažno.

Savjetuje se da svaki pacijent uz sebe ima iscrpnu i točnu listu svojih lijekova kako bi farmaceuti i liječnici mogli pratiti medikamentozno liječnje i spriječiti eventualne nuspojave.