x
x

Postoji li veza majčinske pretilosti i dijabetesa s razvojem autizma?

  David Čičić, dr. med.

  09.02.2016.

Dok se vode rasprave o mogućim uzrocima poremećaja iz autističnog spektra, sve je više dokaza da bi se rizik za razvoj poremećaja mogao procijeniti na temelju prenatalnih čimbenika. Novo istraživanje doprinosi raspravi tvrdeći da bi majčinska pretilost i šećerna bolest mogli povećavati rizik razvoja poremećaja iz autističnog spektra.

Postoji li veza majčinske pretilosti i dijabetesa s razvojem autizma?
Rizik za autizam počinje in utero.

Prema rezultatima istraživanja objavljenog u časopisu Pediatrics, rizik za razvoj poremećaja iz autističnog spektra četverostruko je veći kod djece čije su majke prije začeća bile pretile i istovremeno imale šećernu bolest, u usporedbi s djecom čije su majke bile normalne tjelesne mase i nisu imale dijabetes. Djeca pretilih majki koje su razvile gestacijski dijabetes također su imala veći rizik razvoja poremećaja iz autističnog spektra.

Autori su analizirali 2734 parova majki i djece iz bostonskog medicinskog centra između 1988. i 2014. godine. Analizirani podaci su obuhvatili majčinsku tjelesnu masu i incidenciju dijabetesa prije začeća te razvoj gestacijskog dijabetesa. Djeca su praćena kroz postnatalne preglede i analizu medicinskih zapisa.

„Naše istraživanje naglašava da rizik za autizam počinje in utero,“ zaključuje jedan od koautora istraživanja. „Važno je sada pokušati saznati što to u kombinaciji pretilosti i dijabetesa doprinosi suboptimalnom fetalnom zdravlju.“