x
x

Obećavajući prvi rezultati liječenja autizma bumetanidom

  Klara Čičić, dr. med.

  01.04.2017.

Liječenje poremećaja iz autističng spektra diuretikom bumetanidom prati smanjenje deficita socijalnih vještina i smanjenje stereotipnih ponašanja, pokazala je druga faza multicentrične studije objavljene u časopisu Translational Psychiatry.

Obećavajući prvi rezultati liječenja autizma bumetanidom

U fazi 2b studije sudjelovalo je 88 pacijenata s premećajima iz autističnog spektra u dobi od 2 do 18 godina randomiziranih u skupinu koja je dobivala bumetanid u dozi od 0.5, 1 ili 2 mg dnevno i u skupinu koja je dobivala placebo, oboje u trajanju od 3 mjeseca. Najbolje rezultate u vidu smanjenja simptoma autizma po CARS ljestvici imala je skupina koja je primala 2 mg bumetanida dnevno.

Bumetanid uzrokuje hipokalemiju koju treba pratiti i liječiti, a u ovoj fazi studije glavni je cilj bio odrediti sigurnost najveće doze lijeka. U fazi 3 planira se uključiti 400 djece i pratiti kroz godinu dana uzimanja diuretika. Hipoteza govori da promjena razine klorida pojačava inhibicijski GABA sustav u središnjem živčanom sustavu i tako utječe na smanjenje simptoma bolesti. Dodatne studije potrebne su kako bi se potvrdila ova hipoteza.