x
x

Cjepivo protiv ebole

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  01.04.2015.

Prvo cjepivo koje se temelji na virusnom soju koji uzrokuje trenutačnu epidemiju ebole dalo je dobre rezultate u početnim ispitivanjima, objavljeno je u časopisu The Lancet.

Cjepivo protiv ebole

Dosada razvijana cjepiva protiv ebole temeljila su se na virusnom soju koji je uzrokovao razvoj ove bolesti 1976. godine u Zairu. Novo cjepivo razvijeno je u rekombinantnom adenovirusnom vektoru tipa 5 koji eksprimira glikoprotein novog soja virusa ebole koji je uzrokovao epidemiju u 2014. godini. Cjepivo je pokazalo dobre rezultate u provjeri sigurnosti i imunogeničnosti nakon 28-dnevnog praćenja u prvoj fazi kliničkih ispitivanja.

U dvostruko slijepoj studiji, ispitivači su nasumično razdijelili 120 Kineza kojima su dana cjepiva u niskoj ili visokoj dozi ili placebo. Razine antitijela specifičnih za glikoprotein virusa ebole povećale su se do 14. dana i nastavile rasti do 28. dana u ispitanika kojima su dana cjepiva u niskoj ili visokoj dozi pri čemu nisu zapažene nikakve značajne nuspojave.

Smatra se da bi postojanje antitijela na adenovirus tipa 5 koji je učestao u Africi te ih većina osoba razvije, moglo smanjiti djelotvornost cjepiva na tom kontinentu, no još se iščekuju rezultati druge faze ispitivanja iz zemalja pogođenih epidemijom.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Plivit C 1000 PlusIbuxin RapidOlfen gel
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT total energy
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: