x
x

Vježba pripravnosti u slučaju sumnje na zarazu virusom ebole

  26.10.2014.

Pokazna vježba pripravnosti zbrinjavanja putnika za kojeg se sumnja da je zaražen virusom ebole održana je u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso kako bi se provjerilo jesu li sve službe spremne da bi se u slučaju potrebe izbjegao i najmanji rizik od širenja zaraze. Inicijator i organizator vježbe bilo je Ministarstvo zdravlja, a vježbu je vodio Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Vježba pripravnosti u slučaju sumnje na zarazu virusom ebole

U vježbi su sudjelovali djelatnici Ministarstva zdravlja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, policijski službenici na graničnom prijelazu, djelatnici Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević te Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Cilj vježbe bio je provjeriti kako zdravstvene službe štite javnost, odnosno imaju li planiran, pripremljen i uvježban odgovor na pojavu zaraze virusom ebole. Važno je naglasiti da se vježbom nije provjeravalo pružanje uobičajenih, svakodnevnih zdravstvenih usluga koje se obavljaju rutinski, već  postupanje kod specifičnog, incidentnog slučaja, poput eventualne zaraze ebolom.

Vježbe zbrinjavanja osoba pod sumnjom na zarazu virusom ebole nastavit će se i u drugim hrvatskim gradovima gdje postoje zračne luke i gdje se bilježi pojačani ulazak stranaca u zemlju.