x
x

Godina 2016. u kardiologiji: periferna cirkulacija

  25.07.2017.

Prema najnovijim epidemiološkim podatcima, procjenjuje se da kardiovaskularne (KV) bolesti uzrokuju 45 % smrtnosti u Europi, uključujući 12 % moždanih udara i 14 % drugih cerebrovaskularnih događaja, upozoravajući na veliku ulogu nekoronarne arterijske bolesti (aorte, karotida i arterija donjih udova) i venskog tromboembolizma (DVT)

Godina 2016. u kardiologiji: periferna cirkulacija

Slično prethodnim godinama, relevantni znanstveni dokazi u ovom području izneseni su i u 2016. godini i oni će utjecati na svakodnevnu kliničku praksu.

Bolest karotidnih arterija u novim Europskim smjernicama za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u kliničkoj praksi iz 2016. godine znatno se promijenila uporaba mjerenja zadebljanja intime i medije karotidnih arterija za stratificiranje KV rizika i taj biljeg više nije preporučen s obzirom na njegovu visoku varijabilnost, individualno nisku reproducibilnost i nedostatak prediktivne dodane vrijednosti, čak i u osoba umjerenog rizika. Suprotno tomu, karotidni plakovi ostaju važno pomagalo za stratifikaciju KV rizika.

Više o novostima o nekoronarnim arterijskim bolesima i venskom tromboembolizmu u članku obavljenom u časopisu Cardiologia Croatica.

Članci iz serije “The Year in Cardiology 2016” periferna cirkulacija –https://doi.org/10.15836/ccar2017.231