x
x

Kosmodisk i slični proizvodi: ima li dokaza o učinkovitosti?

  22.02.2015.

Nakon pretraživanja niza baza podataka koji sadrže znanstvenu literaturu, nisu pronađeni klinički pokusi napravljeni na ljudima koji bi pokazali da Kosmodisk ili pomagala sličnog tipa imaju učinak na bol u leđima.

Kosmodisk i slični proizvodi: ima li dokaza o učinkovitosti?

Takva pomagala preporučuju se za smanjenje ili potpuno uklanjanje boli u leđima i kralješnici. Na mrežnim stranicama jednog od proizvođača takvih proizvoda se na pitanje „Koliko je učinkovit?“ odgovara ovako: „Istraživanja su pokazala da redovito korištenje (…) seta za kralježnicu smanjuje bolove u leđima i do 80%.“ Također se navodi da je proizvod „100% siguran i klinički testiran“. Međutim nije navedeno o kojim se istraživanjima i kliničkim testiranjima radi. 

I dok u literaturi nisu nađeni klinički pokusi provedeni na ljudima koji bi dokazali da takvo pomagalo smanjuje bolove u leđima, pretraživanjem literature pronađen je sljedeći kritički osvrt u poljskom znanstvenom časopisu Reumatologia, koji se zove „I vi ćete nositi Kosmodisk… nekoliko riječi o ulozi oglašavanja u reumatologiji“, a objavljen je 2007. godine.

Sažetak tog članka glasi:

Tranzicija iz javnog zdravstvenog sustava u privatne medicinske usluge implicira povećanu ulogu promocije lijekova i oglašavanja. Procjenjuje se da Poljaci troše 5-6 milijardi zlota [napomena: 9-11 milijardi kuna] godišnje na različite dodatke prehrani, pseudo-lijekove i proizvode alternativne medicine, često u svrhu liječenja reumatskih stanja ili reumatskih tegoba. Fenomen popularnosti takvih proizvoda može biti iznenađujući jer takvi proizvodi nisu dobro istraženi niti su vrlo učinkoviti, a još su uz to i često vrlo skupi. Ta popularnost uglavnom je posljedica sofisticirane strategije oglašavanja koja koristi psihološku manipulaciju ili doslovno laži. Manjak kontrole nad oglašavanjem pseudo-terapija uzrokuje brojne posljedice, kao što je širenje lažne znanosti, smanjenje povjerenja u kompetenciju liječnika i prestanak uzimanja propisanih lijekova.

Postoje dokazi umjerene snage da toplina (topli oblozi) smanjuju bol u bolesnika u kojih bol u križima traje kraće od tri mjeseca. Učinak je kratkotrajan i slab i može se pojačati tjelovježbom. Terapija toplinom uključuje termofore, umetke koji se zagrijavaju, električne umetke, infracrvene lampe i slično (French SD i suradnici).

Također, masaža može imati povoljan učinak na križobolju i to osobito ako se kombinira s tjelovježbom i edukacijom (Furlan AD i suradnici).

Ipak, ovi podatci ne govore u prilog terapijskog učinka Kosmodiska ili pomagala koji djeluju na sličan način jer nije pronađena niti jedna znanstvena studija provedena na ljudima u kojima su korišteni proizvodi te linije i u kojima se pokazalo da masaža ili toplina koju proizvodi imaju povoljan učinak na zdravlje ili bolest čovjeka.

Analiza literature odnosi se na sva pomagala toga tipa, a ne samo na pojedinu robnu marku. Ukoliko klinička istraživanja (randomizirani kontrolirani pokusi) provedena na ljudima postoje za takve proizvode, bili bismo zahvalni da nam se pošalju reference na tu znanstvenu literaturu, koje će odmah biti objavljene na ovom portalu.

Urednički tim Dokazi u medicini